Tizenkétmilliárd eurós az athéni javaslatcsomag

Megfigyelők szerint a felsorolt intézkedések komoly politikai ellenállásba ütközhetnek.

MTI
2015. 07. 09. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kathimerini című újság értesülése szerint a legfrissebb számítások már arról szólnak, hogy az idén 0,5 százalékos növekedés helyett ismét 3 százalékkal csökken Görögországban a hazai össztermék (GDP). A görög gazdaság tavaly lábalt ki hatévi recesszióból, amelynek során nagyjából 25 százalékkal zsugorodott a GDP, és az egekbe szökött a munkanélküliség.

A vártnál rosszabb idei teljesítmény miatt 2015-re és 2016-ra az eredetileg bemutatott 8 milliárd eurós javaslatcsomag összegét mindkét évre 2-2 milliárd euróval meg kell növelni, vagyis összesen 12 milliárd eurós lesz a kiigazítás – írta a Kathimerini.

Egy másik napilap, a Naftemporiki részletes javaslatokat ismertetett. Eszerint a Ciprasz-kormány állítólag 26 százalékról 28 százalékra emelné a társasági adót és 13 százalékról 23 százalékra az éttermek által fizetendő általános forgalmi adót (áfa), továbbá egyes feldolgozott élelmiszerek, a közlekedés és néhány magán egészségügyi szolgáltatás áfáját. A kétszeresére – 6,5 százalékról 13 százalékra – emelnék a szállodák által fizetendő áfát, emellett 10-ről 13 százalékra nőne a luxuscikkek áfája. A javaslat meghagyná a görög szigeteket megillető adókedvezményeket.

Megfigyelők szerint a felsorolt intézkedések beleütköznének a kormányzó Sziriza párt balszárnyának és a koalíciós partner, a jobboldali, Európai Unió-ellenes Független Görögök párt ellenállásába.

Athénnak ma estig elő kell állnia azokkal a „konkrét és realista” reformjavaslatokkal, amelyeket a remélt harmadik mentőcsomag fejében hajlandó meghozni, ugyanakkor a hitelezőknek is realista értékelést kell készíteniük a görög államadósság fenntarthatóságáról – közölte Luxembourgban, Xavier Bettel kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A korábbi lengyel miniszterelnök tudatta, hogy szerinte csak akkor kerülhet ki mindenki győztesként a jelenlegi helyzetből, ha az athéni javaslat és a hitelezői adósságértékelés párba állítható, mindkettő elfogadható.

Tusk tudatta, hogy nemrég beszélt telefonon Alexisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, akit emlékeztetett, hogy ma estig kell előterjesztenie a javasolt intézkedéseket. Tusk mondandója végén Cicerót idézte latinul: „magnum vectigal est parsimonia”, vagyis a takarékosság jó bevételi forrás.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök is tudatta, hogy fel fogja hívni Cipraszt, és emlékezteti, mennyire fontos, hogy időben beterjesszék javaslataikat, a beszélgetésről pedig Tusknak is be fog számolni.

„Kitartunk amellett, hogy hidakat kell építeni. Ha mindenki csak a maga hasznát lesi, akkor mindannyian veszíteni fogunk” – húzta alá Bettel.

A luxemburgi politikus rámutatott: nem kell, hogy a görög törvényhozás 48 órán belül döntsön is a javaslatokról, csak szeretné tudni, hogy a kormány milyen irányba akar elindulni, mert egyelőre ez sem világos számára.

„A jó szándék nem elég. Döntéseket, javaslatokat szeretnék látni” – jelentette ki Xavier Bettel.

Hétfőig zárva maradnak a bankok Görögországban, és érvényben marad a 60 eurós készpénzfelvételi limit a bankautomatáknál – közölte szerda késő este a görög állami televízió a pénzügyminisztériumra hivatkozva.

A szerdai volt a nyolcadik munkanap, amelyen zárva tartottak a görögországi pénzintézetek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.