Varufákisz: Fejlesztés helyett rablóprivatizáció jön

A volt görög pénzügyminiszter szerint a trojka megpuccsolta a tisztességes alkut.

MTI
2015. 07. 21. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróövezeti vezetők július 12-i csúcstalálkozójukon megadásra kényszerítették Alexisz Ciprasz miniszterelnököt, aki az elrettentő alternatívák súlya alatt minden feltételt elfogadott. Az egyik ilyen feltétel a megmaradt görög állami vagyon privatizálása volt – vázolja fel az előzményeket a volt pénzügyminiszter, rámutatva, hogy a görög állami vagyont a feltételek szerint tehát egy olyan Treuhand-szerű vagyonkezelőnek kell átadni, mint ami a Vasfüggöny lebontása után a keletnémet állami javakat kótyavetyélte el a munkahelyekre való minden tekintet nélkül.

Az elképzelések szerint a görög Treuhand székhelye Luxembourg lenne, és három év alatt értékesítené a kezelésébe adott görög javakat. Miközben azonban a német Treuhand tevékenységét hatalmas infrastrukturális beruházások és szociális juttatások ellentételezték, a görög nép semmi ilyesmire nem számíthat. Bár az új görög pénzügyér Varufákisz szerint tudott elérni engedményeket, a görög Treuhand még így is szégyenfolt kell, hogy legyen Európa lelkiismeretén. Jánisz Varufákisz a cikkében rámutat, hogy a terv politikailag toxikus, mivel annak ellenére is, hogy Görögországban székel, gyakorlatilag a Trojka irányítása alatt áll. A terv pénzügyileg is kártékony, mivel a privatizációból befolyó összegeket egy olyan adósság törlesztésére fordítja, amit még az IMF szerint is lehetetlen visszafizetni. És még gazdaságilag is elhibázott, mivel elmulasztja belső beruházásokkal ellentételezni a július 12-i megállapodásban kikötött büntető jellegű költségvetési konszolidáció recessziós következményeit.

A dolgoknak nem kellett volna idáig fajulna. Június 19-én egy alternatív javaslatot tettem Németországnak és a Trojkának „A görög válság lezárása” címmel – írja cikkében Jánisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter, aki korábban egy, a görög parlament felügyelete alatt álló holdingon keresztül javasolta a privatizáció előkészítését, ennek bevételeit fedezetként használva 30-40 milliárd eurónyi kötvényt bocsátott volna ki, amelyből olyan beruházásokat indított volna, amelyek a GDP-növekedést 5 százalékra emelte volna. Ez lett volna a kitörési pont, a holdingot pedig néhány éven belül szabályos fejlesztési bankká lehetett volna átalakítani – mutat rá Jánisz Varufákisz. Javaslatunk süket fülekre talált. Sőt, az euróövezeti pénzügyminiszterek és a Trojka képviselői továbbra is olyan híreket szivárogtattak ki a médiának, hogy a görög fél nem szolgált semmilyen hiteles, innovatív javaslattal. Majd miután észlelték, hogy megtört a görög kormány ellenállása, saját Treuhand modelljüket vitték át – írja Jánisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter az FXstreet.com pénzügyi hírportálon megjelent cikkében.

A görög kormány kedden a parlament elé terjesztette a problémás bankokról szóló törvénytervezetet, aminek az elfogadása az egyik feltétele annak, hogy Athén megkezdhesse a tárgyalásokat az újabb hitelcsomagról a nemzetközi hitelezőkkel. Ennek lényege, hogy a problémás bankokkal kapcsolatos felelősséget elsősorban a részvényesek és a hitelezők viseljék és ne az adófizetők. A törvénytervezetet csütörtökig kell az athéni parlamentnek elfogadnia ahhoz, hogy elkezdődhessenek a tárgyalások az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 82-86 milliárd eurós programról.

Görögország nemzetközi hitelezői azzal számolnak, hogy augusztus 17-én utalják át Athénnak az új, hároméves segélycsomag első részletét. Ennek feltétele, hogy augusztus 6-áig lezáruljanak a tárgyalások Görögország és a hitelezők között – értesült a Bloomberg hírügynökség. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB), valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői már készítik elő azokat a követeléseket, amelyek elfogadása esetén Athén elnyerné az újabb, ezúttal már a harmadik segélycsomagot.

A Bloomberg szerint legkésőbb augusztus 13-áig kell jóváhagyni az első részlet folyósítását, mert Görögország csak így tudja időben rendezni az augusztus 20-án esedékes 3,2 milliárd eurós adósságát az EKB-vel szemben. Az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új program finanszírozási igénye 82 és 86 milliárd euró.

Idén először alakult ki többlet a görög fizetési mérlegben, elsősorban az idegenforgalomból származó bevételek növekedése miatt. A görög jegybank kedden ismertetett adatai szerint a májusi aktívum 407,2 millió euró volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.