Dicsérik a magyar gazdaságot

Egyre több neves külföldi szakértő teszi le a voksot amellett, hogy a magyar gazdaság magára találása nem csupán átmeneti. A forintot befektetésre ajánlott devizaként emlegetik.

Hajdú Péter
2015. 09. 18. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztató hírek jelentek meg a magyar gazdaság kilátásairól több nemzetközi szakértő tollából közvetlenül az előtt, hogy ma a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő teszi közzé Magyarország szuverén adósbesorolását. Az elemzői várakozások szerint előfordulhat, hogy a bóvli kategória tetején pozitív kilátásra változik a a magyar adósság besorolása, ha a befektetésre ajánlott szintet még nem is éri el.

Hogy van esély a változtatásra, azt jól mutatja, hogy a Citibank minap hazánkban járt szakemberei és a Bloomberg elemzése is stabilnak tartja a magyar gazdaságot és erősnek a forintot. Az amerikai banki szakértők – akik megbeszéléseket folytattak a gazdasági minisztérium, a jegybank és az Államadósság-kezelő Központ illetékeseivel – annak ellenére stabilnak tartják a magyar gazdaság kilátásait, hogy valamelyest lassult a növekedés tempója. Ez utóbbi a mérséklődött exportnak és az uniós források lassuló lehívásának köszönhető, növeli viszont a külső sokkokkal szembeni stabilitást, hogy megváltozott a növekedés szerkezete.

 

A Citibank közgazdászai úgy vélik, idén 2,8, jövőre pedig 2,3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, középtávon pedig 2–2,5 százalék közötti gyarapodás várható. Ez egyben azt jelenti, hogy folytatódik majd az ország felzárkózása az Európai Unióhoz, miután ott konzekvensen kisebb a bővülés mértéke. A növekedés emellett segíti a GDP-arányos államadósság csökkentését is. A tanulmány szerzői kiemelik, a 2017–2018-as növekedési kilátásokat javítja, hogy a magyar kormány két éven belül szeretné kiírni a 2020-ig tartó uniós ciklus összes pályázatát. Reális célnak tartják a bank elemzői a 2,4 százalékos hiánycélt, ugyanis a kamatkiadások csökkenése és a gazdaság növekedése szükség esetén mozgásteret ad az élénkítésre.

Miután az infláció elfutásától nem kell tartani – idén 1,7, jövőre két százalék körüli pénzromlással számolnak –, megítélésük szerint a jegybank várhatóan hosszabb távon is kitart a jelenlegi, 1,35 százalékos alapráta mellett. A jelenlegi kamatszint arra is lehetőséget ad, hogy szükség esetén további lazítással éljen a nemzeti bank. Az amerikai banki szakértők szerint szerint 75-76 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság. Ez egyrészt a kincstárjegy-kibocsátások várható visszafogásának, valamint a már korábban bejelentett 1,2 milliárd eurós előzetes finanszírozásnak köszönhető.

A Citibank szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a jövőben is folytatódik a tendencia, amelynek célja a devizaadósság arányának csökkentése. Ennek eredményeként a jövő év végére 30 százalék alá csökkenhet a devizarészarány, s ezzel párhuzamosan csökkenhetnek a költségvetés kamatkiadásai is. A devizakitettség mérséklése és a külföldiek kezében lévő kötvényállomány csökkenése együttesen javítják a magyar adósság szerkezetét, ami felminősítésekhez vezethet. Az első a sorban talán a Fitch Ratings lehet idén novemberben, amely kiemeli hazánkat a bóvliból.

Hasonlóan jó kilátásokat rajzol elénk a Bloomberg régiós elemzése is. Eszerint a kelet-európai piacokra kevésbé hat a Fed kamatpolitikája, mert ebben a régióban sokkal érzékenyebbek a gazdaságok az Európai Központi Bank (EKB) intézkedéseire. Jól mutatja ezt, hogy amíg globális feltörekvő piacokon az esés volt jellemző a Fed várható kamatemelése miatt, addig a magyar, a lengyel és a román államkötvények erősödtek az elmúlt negyedévben. Vélekedésüket alátámasztja, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke úgy nyilatkozott, elkötelezett az élénkítések mellett, s így próbálja ellensúlyozni a gyenge növekedést, valamint az inflációt. A Bloomberg által megkérdezett szakértők kétharmada egyértelműen úgy vélte, hogy az EKB szélesebb körben alkalmazza majd a lazítási intézkedéseket, mint eddig. Gautam Kalani, a Deutsche Bank londoni elemzője kedvező befektetésnek tekinti a forintot és a zlotyt, véleménye szerint sokkal inkább megéri ezeket a devizákat tartani, mint a kockázatos török lírát vagy a dél-afrikai randot. A vélekedést alátámasztandó a Bloomberg felidézi, hogy a forint, a lej, a zloty és a cseh korona az öt, a dollárral szemben legjobban teljesítő deviza között van a negyedév eleje óta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.