Erős német–orosz kapcsolat

Érdekeik védelmében a nagy cégek akár az EU-val is vállalják a konfliktust.

MN-összeállítás
2015. 09. 09. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymást követik a nagyszabású üzletkötések a német cégek és az orosz vállalatok között, miközben a berlini kormány folyamatosan kiáll az Oroszország elleni szankciók mellett. Az egyik ügyletet, egy másfél éve bejelentett nagyszabású részvénycserét például most ütik nyélbe a felek. A VG.hu beszámolója szerint az üzlet keretében az orosz Gazprom megkapja a jellemzően holland vizeken aktív, de brit területeken is működő német Wintershall Noordzee olaj- és gáztermelő vállalat 50 százalékát, egyúttal az eddiginél nagyobb hozzáférésére lesz a németországi föld alatti gáztárolókhoz. Partnerének, a német BASF-hez tartozó Wintershallnak ezzel párhuzamosan növekszik a részesedése egyes szibériai olaj- és gázlelőhelyekben. Az internetes portál szerint ez azért is fontos a BASF-nek, Európa egyik legnagyobb vegyipari csoportjának, mert gázalapú vegyiparra rendezkedett be. Ilyen lehetősége a magyarországi vegyiparnak is volt néhány évtizede, de amikor válaszút elé került, az ágazat végül az olajbázisú technológia mellett döntött.

Ugyancsak nagy jelentőségű a BASF-nek a másik szintén nemrég bejelentett megállapodása, amely alapján megkétszerezik az Északi Áramlat nevű német– orosz gázvezeték kapacitását. Az Északi Áramlat II.-n – ahogyan a Balti-tenger mélyén áthaladó és a szárazföldet német területen elérő, már működő Északi Áramlaton I.-en is – orosz gáz érkezik majd Európába. Az új, évi 55 milliárd köbméter együttes kapacitású vezetékpár lefektetésére New European Pipeline AG néven hoztak létre projektcéget. Ennek 51 százaléka a Gazpromé, 9 százaléka a franciaországi Engie-é (korábbi nevén GDF Suez), és egyenként 10 százalék jut további négy nagy európai olajcégre: a BASF/Wintershallra, a szintén német E.ON-ra, az osztrák OMV-re és az angol–holland Royal Dutch Shellre. A német kormány megpróbálja kisebbíteni az ügyletek jelentőségét. Azt állítják: hiba úgy értékelni e két szerződést, hogy azok erősítik az orosz–német kapcsolatokat. „Nincs kapcsolat a megállapodások, valamint az ukrajnai válság, illetve a Moszkva elleni szankciók között” – idézi a német külügyi szóvivőt a Reuters hírügynökség. Mint Martin Schaefer hangsúlyozta, vállalati szintű döntésről van szó, amelyre a német kormánynak nincs ráhatása, és nem is akarja, hogy legyen.

Deák András György, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének a munkatársa úgy véli: a német kormányzat igyekszik csendben maradni ezekben az ügyekben. A német cégek pedig akkor is megkötik az üzleteiket az orosz vállalatokkal, ha emiatt konfliktusba kerülnek az Európai Unióval. Arra azonban következetesen törekednek a németországi társaságok, hogy a meglévő uniós rendelkezéseket betartsák. Egyebek mellett ennek a következménye, hogy egy-egy ügylet lezárása hoszszú ideig húzódik. A szakértő szerint az Északi Áramlat II. megépítése mögött az a szándék állhat, hogy a későbbiekben, az Ukrajnán keresztüli orosz gázexport 2019-ben tervezett leállítása után ez a vezeték szállítson gázt a közép-európai országokba, köztük Magyarországra. Ennek a szállítási rendszernek az elkészítését azonban még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak. A hozzájárulás megszerzése pedig nem lesz könnyű, miután a beruházás körül még számos jogi kérdést kell tisztázni – állítja a szakember. Hozzáértők szerint országunk gázellátásának a biztonságát nem növeli, ha az orosz gáz Németországon keresztül jut majd el hazánkba. Akkor ugyanis német– orosz megegyezés függvényévé válik, hogy mikor mennyi gázhoz juthatunk. Emellett a földgáz óriási kerülővel érkezik majd Magyarországra, s ez a szállítási díjban, így a hazai gázárakban is megmutatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.