Júliusban nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Ennek hátterében a reálbérek növekedése áll, illetve az, hogy Magyarországon többen dolgoznak.

MTI
2015. 09. 24. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel 2013 júliusa óta, két éve megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,3, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, szintén a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyformán.

 

 

Júliusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 839 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer kiskereskedelemben, 19 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,1 százalékkal nőtt júliusban.

A nem élelmiszer kiskereskedelmen belül 15,0 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes-, 14,3 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, 4,7 százalékkal a használtcikk-, 3,8 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 2,4 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer-, valamint 1,2 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 34 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,0 százalékkal csökkentek.

Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalmon belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,8, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom augusztusi adatait október 5-én teszi közzé a KSH.

Jelentősen, az Európai Unión belül a harmadik leggyorsabb ütemben bővült a kiskereskedelmi forgalom júliusban Magyarországon – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 csatorna csütörtöki műsorában.

Hozzátette: ennek hátterében egyértelműen a reálbérek növekedése áll, illetve az, hogy Magyarországon többen dolgoznak, többen keresnek pénzt. A családok jövedelmét a devizaalapú hitelek kivezetése is növelte, és ezt a pénzt a saját háztartási igényeik kielégítésére, élelmiszerek, ruhaneműk, üzemanyag vásárlására fordítják – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.