Megélénkültek a régiós lakáspiacok

Külföldi befektetők, állami támogatások erősítik a térség országaiban az ingatlanforgalmat.

Horváth Attila
2015. 09. 28. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi volt a sorban az ötödik olyan esztendő, amikor növekedett a nemzetközi befektetői aktivitás Lengyelország ingatlanpiacain. A lengyel lakóingatlan-piac fejlődése és az ország gazdasági teljesítménye között szoros összefüggés van, a Nemzetközi Valutaalap jelentése alapján pedig Lengyelország az egyetlen uniós tagállam, amely el tudta kerülni a pénzügyi világválság okozta tartós recessziót, így a lengyel hazai össztermék (GDP) egy évtizede növekszik. A csúcsot a 2004-es uniós csatlakozást követő évek jelentették, amikor nagy mennyiségű külső befektetés érkezett az országba, és az ingatlanárak rohamtempóban növekedtek – áll a Duna House régiós ingatlanpiaci elemzésében.

Az összefoglaló szerint egyértelmű fejlődést mutat a csehországi lakóingatlan-piac is, ahol 2012 óta folyamatos a növekedés. Itt a szektor a GDP korábbi csökkenése mellett is el tudott kezdeni növekedni: a cseh nemzeti össztermék 2012-ben 0,7 százalékkal esett vissza, míg a lakásárak 3,1 százalékkal nőttek. Ennek egyik oka a külföldi, nagyrészt orosz és ukrán befektetők megjelenése, amely 2014-ben is komoly szerepet játszott az ingatlanpiac fejlődésében. A cseh statisztikai hivatal adatai alapján tavaly 2,74 százalékkal nőttek a lakásárak, míg az Eurostat összesítése szerint az idei év első negyedévében reálértéken az ingatlanárak már-már elérik a válság előtti szintet.

A tanulmányból az is kiderül, hogy Csehországhoz hasonlóan Romániában is javulóban van az ingatlanpiac helyzete: a válság alatt 33 százalékkal esett vissza az új lakásfejlesztési projektek száma, ez a tendencia viszont megállt 2013-ra, sőt, az előző évhez képest 1,8 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, amely arány 2014-ben 2,7 százalékra nőtt. A lakásárak terén szintén lassú növekedés tapasztalható, jelenleg a 2006. második negyedévi, azaz közvetlenül a nagy áremelkedések előtti szintek jellemzők. A jelenlegi tendenciákhoz nagyban hozzájárul a 2009-ben indított „Első otthon” program, amelynek keretében az első lakóingatlan megszerzéséhez szükséges hitel maximum 50 százalékát – legfeljebb 60 ezer euróig – a román állam nyújtja alacsony kamatláb mellett.

Szlovákiában a tavalyi év azonos időszakában mért enyhe csökkenéshez képest 2015 első negyedévére észrevehetően növekedett a lakáspiaci átlagár, amely immár meghaladta a bázisként használt 2010-es értéket. Ebben az ország erős gazdasági teljesítménye, illetve a 2014 óta a magánszféra által igényelhető állami támogatás is szerepet játszott: a nyomott kamatlábbal működő lakáshitelrendszer megkönnyíti a magáncélú lakásvásárlást. Hasonlóan ágazaterősítő kormányzati intézkedés volt az európai uniós csatlakozás óta – 2004. május – érvényes ingatlanadó eltörlése – írja az összefoglaló.

Szakértők szerint Magyarországon a külföldi és a hazai vevők befektetési célú vásárlásai mozgatják leginkább a piacot. A forgalom megélénkülésében azonban az is jelentős szerepet játszik, hogy országunkban manapság viszonylag könnyen hozzá lehet jutni az alacsony kamatú lakáshitelekhez. Emellett idehaza júliusban megjelent a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is, amely támogatást biztosít az ingatlanvásárlásokhoz. Így Magyarországon jelenleg egyszerre több körülmény is segíti az adásvételek felpörgését.

– A lakásárak emelkedése és a kiadott építési engedélyek számának növekedése egyértelműen a régiós ingatlanpiac bővülését mutatja. Ez párhuzamba állítható az országok gazdasági bővülésével, illetve a kormányzati programok is pozitív hatással vannak az ingatlanpiac különböző szegmenseire. Az olyan intézkedések, mint a DNA (romániai korrupcióellenes ügyészség) felállítása vagy a cseh gazdaságélénkítő lépések, elsősorban a nagybefektetők bizalmának elnyerésében játszanak szerepet. Ezzel párhuzamosan a fiatalok lakáshoz jutását segítő lengyel program vagy a szlovák állami támogatású lakáshitelrendszer, együtt az alacsony kamatlábakkal, a kereslet élénkítését eredményezik – fejtette ki Doron Dymschiz, a Duna House cégcsoport társtulajdonosa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.