Nem működhet a mentőterv?

Paul Krugman szerint az uniós csomag nem jelent kiutat Athénnak.

Szabó Anna
2015. 09. 23. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belerokkan Görögország a 86 milliárd eurós, immár harmadik nemzetközi mentőcsomagba, mert a hitelhez kapcsolt feltételek teljesíthetetlenek. Erről Paul Krugman Nobel-díjas közgazdászprofesszor beszélt hétfőn a Szkai görög televízió csatornának adott interjújában, az International New York Times athéni konferenciája alkalmából. A tekintélyes közgazdász kifejtette: az euróövezet vezetői olyan megszorításokat és pénzügyi többletet várnak el Athéntól, amelyre egyetlen ország sem lenne képes.

A görög parlamentben augusztus közepén elfogadott csomag szerint jövőre fél, 2017-ben 1,75, a rá következő évben pedig már 3,5 százalékos elsődleges többlettel kellene zárni az éves költségvetést, és ebből a pluszforrásból törlesztenék az államadósságot. Krugman szerint azonban lehetetlent kértek a görögöktől, mert ilyen mértékű többletet nem képes egy gazdaságilag legyengült állapotban lévő, zsugorodó teljesítményű ország előállítani. Görögországban a munkanélküliség meghaladja a 25 százalékot – a fiatalok körében ennek dupláját –, és a társadalom több mint 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A közgazdász utalt arra, hogy még az unió előrejelzése szerint is idén több mint két százalékkal csökken a gazdasági teljesítmény, amely még jövőre is mínuszban lesz, és csak utána várható némi fellendülés.

A mentőcsomaghoz fűzött újabb szigorításokat Krugman társadalmi szempontból is túl soknak tartja, mert a lakosságnak hosszú évek óta több megszorítást kellett elviselnie. Az euróövezet pénzügyminisztereinek tanácsa, a Eurogroup most újabb adóemelést, az állami kiadások csökkentését, a nyugdíjkorhatár felemelését, az adóbehajtás hatékonyságának növelését és számos állami vállalat privatizációját írta elő, utóbbit hozzávetőleg 50 milliárd euró értékben.

Krugman a szerkezeti átalakítások szükségességével egyetért ugyan, azonban egy tartósan recessziós környezetben nehezen tartja megvalósíthatónak. Spanyolországgal vont párhuzamot, ahol véleménye szerint azért nem tartott sokáig a visszaesés, mert a megszorításokat viszonylag rövid idő alatt véghezvitték, és nem vezettek be újakat.

A közgazdász szerint a görög gazdaság egyik fő problémája az alacsony versenyképesség és az euró maga, amelyet „halálos” hatásúnak tart, és amely a független monetáris politika feladását és a külkereskedelmi mérleg felborulását okozta. A görög helyzetet Lengyelországéval hasonlította össze, ahol – mint mondta – még a görögöknél is gyengébb a versenyképesség, ennek ellenére a belső kereslet fenntartása miatt sikerült elkerülni a recessziót. Ezzel szemben a görögöknél az újabb megszorító intézkedések tovább apasztják az amúgy is lanyha belső fogyasztást. Ráadásul a lengyelek megtartották a zlotyt, ami jóval nagyobb mozgásteret hagyott az ország számára.

Mindezek alapján a szakember arra jutott, hogy hamvába holt az új mentőcsomag, és az államadósság részleges elengedése nélkül kezelhetetlen a görög válság. – A görögök vagy dűlőre jutnak a hitelezőkkel az adósság mérsékléséről, vagy nem marad más választásuk, mint kilépni az euróövezetből, ennyi adósságot ugyanis képtelenség visszafizetni – hangsúlyozta a közgazdászprofesszor. Utalt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap már korábban kiadott egy elemzést, amely ugyanezt támasztotta alá. Szerinte az adósságteher ma már annyira sok, hogy a futamidők kitolásával és a kamatok csökkentésével sem kezelhető, ezért elkerülhetetlen az egyszeri adósságleírás, amely pszichológiai szempontból is túl tudná lendíteni az országot a válságon. Mint mondta, B tervként a népszavazás után be lehetett volna vezetni egy párhuzamos valutát az euró mellett, és így jobb pozícióból lehetett volna a tárgyalásokat folytatni Brüsszellel.

A közgazdász úgy véli, hogy a görög gazdaságot elsősorban a hazai vállalkozások húzhatják ki a kátyúból, nem pedig a hitelből létrehozott új állami beruházások. Ehhez azonban szerinte nem szabad újabb adóterheket rakni a vállalkozókra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.