Fedezet nélkül kapott hitelt a gyár

Az offshore hátterű cégnek a kockázat ellenére adott közel tízmilliárdos kölcsönt az MFB.

2015. 10. 21. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy embert hallgatott ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik 2005-ös hitelügylete kapcsán indult büntetőeljárásokban – tudtuk meg Nagy Andreától, a főügyészség szóvivőjétől. Tájékoztatása szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése alapján indult eljárást célszerűségi okból kettéválasztották. Az egyik szálon tartozás fedezetének elvonása miatt folyt nyomozás: ebben hallgattak ki négy embert gyanúsítottként. Ezt az eljárást már befejezték, és a múlt héten megtörtént az iratismertetés. A főügyészségnek harminc napja van annak eldöntésére, hogy vádat emel, vagy megszünteti az eljárást. Hogy konkrétan ki a négy gyanúsított, a szóvivő nem árulta el arra hivatkozva, hogy egyikük sem közszereplő. Nagy Andrea tájékoztatása szerint a másik szálon hűtlen kezelés gyanújával folytatódik az eljárás: itt még nincs gyanúsított, a nyomozás következő határideje december 14-e.

Lapunk még 2013 tavaszán írta meg, hogy a Kehi vizsgálata szerint több mint 9,7 milliárdos vagyoni hátrányt okozhattak az államnak azok az MFB-hitelek, amelyeket a szolnoki papírgyár építésére és működtetésére adtak egy offshore hátterű cégnek az MSZP-kormányok idején. A történet előzményéhez tartozik, hogy a Higi Zrt. 2005-ben elhatározta, felépíti az ország első gyorsjáratú, cellulózfeldolgozó és alappapírt előállító gyárát, és ehhez a fejlesztési banktól kért kölcsönt. Az ügyfélminősítés során a bank megállapította, hogy a Higiben 40 százalékos tulajdonrésze van egy Brit Virgin-szigeteki offshore társaságnak, amelyről azonban semmilyen értékelhető információt, gazdálkodási adatot nem tudtak beszerezni. Ezt a körülményt az MFB hitelezési igazgatósága „releváns kockázatnak” minősítette. A banküzlet-biztonsági főosztály pedig felhívta a figyelmet arra, hogy az offshore cég tényleges üzleti tevékenységet nem folytat.

A hitelbírálatkor az MFB kockázatkezelési igazgatósága is jelezte, hogy a Higi pénzügyi helyzete nehezen átlátható. Ennek ellenére 2006-ban az MFB akkori igazgatósága úgy döntött, hogy 7,1 milliárdos hitelkeretet nyújt a cégnek. Az állami bank a belső szabályzatát megsértve fogadta el biztosítékként a gyár helyszínéül szolgáló ingatlant, ugyanis arra a Szolnoki Ipari Park Kft.-nek visszavásárlási joga volt. A mintegy hétmilliárdos hitelre mindössze 215 millió forintnyi érvényesíthető fedezete volt az MFB-nek. Később csaknem hárommilliárd forintnyi kölcsönt adtak, ám a cég azokat sem tudta visszafizetni. A kormányváltás után az MFB új vezetése felmondta a hitelszerződést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.