Tudja valaki, hol van a hamis méz?

Az ügyben egyik áruházlánc sem érzi magát érintettnek.

Munkatársainktól
2015. 10. 30. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudják a magyarországi fogyasztók, milyen eredetű mézet vesznek le a boltok polcairól – de ez nem az ő hibájuk. A jelenlegi uniós szintű szabályozás szerint ugyanis a mézek csomagolásán csak azt kell feltüntetni, a termék a közösség területéről, azon kívülről, vagy valamilyen arányban innen is, onnan is származik-e.

Ezen áldatlan állapoton változtatnának azok a magyar és hozzájuk csatlakozó európai méhészek, akik ma Brüsszelben és Budapesten is demonstrációt tartanak. Nem mindegy ugyanis, melyik országot is takarja az „unión kívüli forrás” jelölés. Takács Ferenc, a brüsszeli demonstrációt szervező Kaposvár és Térsége Méhészegyesület tagja szerint laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a Kínából az EU országaiba irányuló olcsó méz nagyobb hányada ipari hamisítvány. Bár fogyasztásuk nem jelent közvetlen veszélyt, ám a silány termék rontja a tisztességesen dolgozó, jó minőségű mézet előállító méhészek piaci pozícióját, megélhetését. Ezért átfogó laboratóriumi vizsgálatot sürgetnek, hogy kiderüljön, mennyi a kétes eredetű termék az uniós mézekben.

Emellett szeretnék elérni azt is, hogy a mézek eredetmegjelölési szabályait pontosítsák, a jelenlegi laza előírások ugyanis gyakorlatilag megfosztják a vásárlót a hamis és a valódi termékek közötti választás lehetőségétől. Bár a szabályozást tekintve a labda Brüsszel térfelén pattog, a problémára természetesen idehaza is fel kell hívni a figyelmet. Ezért az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szintén demonstrációt tart ma egy budai bevásárlóközpont előtt. Azt ígérik, hogy az eseményen tájékoztatást adnak a kínai importmézek kockázatairól, szintén kérik a vonatkozó uniós rendelet módosítását, illetve „a fogyasztók tájékoztatása, az élelmiszer-biztonság növelése is szerepel még a témák között” a kiküldött meghívó tanúsága szerint.

Ez utóbbi valóban fontos szempont, mert a helyzet nem tűnik rózsásnak. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára legalábbis korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a fogyasztókat megtévesztik, mert miközben azt hiszik, hogy európai vagy magyar mézet fogyasztanak, valójában 70 százalékban kínai, 30 százalékban hozzákevert magyar méz kerül az asztalukra. Mindez rendkívül hátrányos a magyar méhészek számára, akik kiváló minőségű mézet termelnek. Leszögezte: a szaktárca határozottan visszautasítja azt a kereskedői magatartást, amely a vásárlókat megtévesztve magyar címke alatt is kínai importból származó mézet ad el.

De kik teszik ki a polcokra a silány alapanyagból készülő termékeket? Lapunk körkérdést intézett a bolthálózatokhoz, hogy ez kiderüljön. – A fogyasztók teljes biztonsága a legfontosabb számunkra – mondta lapunknak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. Az OMME mai rendezvényén maguk is jelen lesznek, és bejelentik, milyen típusú, a fogyasztók számára is teljes mértékben megnyugtató megoldást terveznek.

Az ország legnagyobb lefedettségű hazai élelmiszerlánca, a több mint 1650 településen 3000 üzletet fenntartó, magyar tulajdonú Coop Hungary Zrt.-től azt a hivatalos tájékoztatást kaptuk, hogy kizárólag egy mézbeszállítóval van szerződésük, ez pedig az európai piacon is jelenlévő dunavarsányi Aranynektár Kft. Ezt a társaságot korábban éppen a brüsszeli tüntetést szervező Takács Ferenc alapította, de jelenleg már a fia tulajdonában van; a legtöbb magyarországi áruházláncnak beszállítója. Például a Reál Hungária Élelmiszer Kft.-nek, ahol lapunknak először nem akartak nyilatkozni, aztán mégis elárulták, hogy az Aranynektár a beszállítójuk méz tekintetében. Annyit azért hozzátettek, tavaly is volt hatósági vizsgálat, de „még a minisztériumban sem mindig értik helyesen a dolgokat”.

A G’Roby üzletláncnál is büszkén állították, hogy csak magyar mézet forgalmaznak. Az egyik beszállítójuk szintén az Aranynektár Kft., a másik – szavaik szerint szintén régi és kipróbált partnerként – a Bivalyos Tanya. A Metro Kereskedelmi Kft.-nél már többféle mézet is tartanak – tájékoztattak. Az egyik ilyen a saját márkás Aro, a másik a Rioba, de van még a Metróban a Nagy és Fia méhészetből, illetve a Klenáncz Méhészetből származó méz is. A Klenánczról tudni lehet, hogy van olyan terméke, amelyen az unión kívüli eredetre is utaló jelzés szerepel, és voltak már botrányos esetei is. Például 2011-ben, amikor a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal több millió forintra bírságolta a céget, miután négy termékében antibiotikum-maradványt találtak. Ezeket ki is vonták a forgalomból – az intézkedés kizárólag a Metro áruházakat érintette. A méhészet tulajdonosa akkor úgy fogalmazott, termékeikben olyan csekély mértékben lépték át a nem megengedett összetevők a határértéket, amennyit a forgalomba hozatalkor még nem is voltak képesek mérni a laboratóriumok.

Kérdés, hogy mostanában került-e kereskedelmi forgalomba unión kívüli eredetre is utaló jelzéssel Klenáncz-méz. A SPAR Magyarország érdeklődésünkre írásban nyilatkoztatta mézbeszállítóit az ügyben, és ez alapján lapunknak elmondták: a Mézeskert 2002 Kft. egyértelműen kijelentette, hogy nem ad el sem kínai, sem unión kívüli mézet a SPAR-ba. A másik nyilatkozó, a Klenáncz Méhészetet üzemeltető Klenáncz József ugyancsak megerősítette, hogy nem szállít nekik kínai mézet vagy „EU és nem EU-országok mézkeveréke” megjelölésű terméket. Ám utóbbi címkével jelölt Klenáncz-mézet a napokban talált lapunk az Aldiban, 900 grammos kiszerelésben.

– Saját márkás mézünk származási helye a következőképpen van feltüntetve: EU-országokból és EU-n kívüli országokból származó mézkeverék – mondta a Magyar Nemzetnek Samu Zsófia, az Auchan kommunikációs menedzsere. Hozzátette: a náluk kapható mézek a magyar élelmiszerkönyv előírásainak megfelelnek, csak és kizárólag bevizsgált alapanyagokból készülnek, és jelenleg is megvásárolhatók áruházaikban. Tőzsér Judit, a Lidl PR-vezetője kijelentette: a Lidl polcain kizárólag magyar méz található meg, Európai Unión kívüli származási helyekről nem forgalmaznak mézet, így Kínából sem. Ugyanebben az ügyben megkerestük a Tescót is: állításuk szerint a hipermarket polcain található mézek eredetmegjelölése teljes egészében megfelel a jogszabályi követelményeknek. Egyik áruházlánc sem tartja magát a mézbotrány érintettjének, így érdemben a méhészek vádjaira sem reagálnak, illetve nem tervezik készítményeik forgalmazásának beszüntetését.

Nem segítik a tisztánlátást a már idézett Nagy István szavai sem, aki korábban azt mondta, a statisztikai hivatal adatai alapján nem kerül kínai méz hazánkba, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy jelen van az üvegekben a kínai eredetű méz. Mindez szerinte felvetheti az eredethamisítás gyanúját. Hozzájárulhat a helyzet tisztázásához, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a méhészek mai akciójától függetlenül is megkezdte a vizsgálódást a hazai mézpiacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.