Füstbe ment fideszes ígéret

Öt éve még azzal kampányolt a Fidesz, hogy külföldi soha nem vehet majd termőföldet Magyarországon.

Bodacz Péter
2015. 11. 14. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának ülésén és a Parlament falain kívül is folytatódott tegnap a földtörvény várható módosításával kapcsolatos szakmai és politikai vita. A kedélyeket az elmúlt napokban leginkább az korbácsolta fel, hogy – szemben a 2010-es fordulat óta hangoztatott kormányzati célokkal – mégis licitálhatnak az állami földek hétfőn kezdődő árverésein a külföldi állampolgárságú, de helyben lakó „földművesek”. Lázár János kancelláriaminiszter a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: ehhez az Európai Bizottság (EB) a magyar és az uniós szabályoknak megfelelően ragaszkodott, miután az MSZP és a Jobbik „feljelentette a magyar kormányt” az Alkotmánybíróság mellett az EB-nél is. A miniszter – és korábban azonos tartalommal Kovács Zoltán államtitkár – kijelentései miatt az MSZP tegnap perrel fenyegetett.

Az új helyzet gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kormány egyik legfőbb célját adta fel. Orbán Viktor 2010 márciusában, azaz a választási kampány hajrájában úgy fogalmazott, hogy amíg a Fidesz kormányon lesz, külföldi Magyarországon soha nem vehet termőföldet, és ez nem Brüsszeltől függ, hanem tőlünk.
– Elköteleztem magam, hogy megvédjem a magyar termőföldet, mert a magyar gazdaság csak a mezőgazdaságra támaszkodva emelkedhet föl – jelentette ki öt évvel ezelőtt a választási kampányban  a kormányfő.


Megdöbbentőnek és érthetetlennek tartja a lapunkkal közös tulajdonosi hátterű Mezort Zrt., hogy nem magyar állampolgárságú földművesek is részt vehetnek a hétfőn kezdődő földárveréseken. Hazánk egyik vezető agrártársaságának közleménye hangsúlyozza: azért is érthetetlen, hogy külföldiek juthatnak magyar termőföldhöz, mert a Mezort-csoporttal kötött szerződésekben az állam annak idején kifejezetten megtiltotta, hogy az általuk bérelt földekben, illetve az azokat kezelő társaságokban külföldi cégek vagy magánszemélyek bármilyen formában részesedést szerezzenek.

A földtörvény módosítása a törvényhozási bizottság tegnapi ülésén is téma volt. A testület tárgyalta – és később elfogadta – Győrffy Balázs fideszes képviselőnek, az agrárkamara elnökének azon javaslatát, hogy a földhaszonbérletek esetében váljon lehetővé a bérleti díj időszakonkénti módosítása. Az eredeti előterjesztésben még az szerepelt, hogy erre a szerződés megkötését követő két év után lehet mód, ám az új előterjesztésben már csak 90 nap szerepel. A beadvány szerint arra sem lenne lehetőség, hogy az új bérbeadó külön díj ellenében szakértői becslést kérhessen az agrárkamarától a piaci haszonbérleti díj összegéről.

Az elképzelést figyelemre méltó módon Répássy Róbert, a törvényalkotási bizottság Fidesz által delegált alelnöke is kritikával illette, jelezve: a földhaszonbérleti díjak nem egyértelmű meghatározása akár perek százaihoz vezethet. A vita, a konkrét javaslattól némileg elszakadva, kitért a külföldiek földvásárlási lehetőségére, valamint arra, hogy az „aranykalászos gazda” minősítés visszaélésgyanús megszerzésével illetéktelenek kezébe kerülhet a földvagyon. (Az aranykalászosgazda-képzés visszásságairól a Hír TV közölt riportot a héten. E szerint gyakorlatilag minden jelentkező megkaphatja a jövő héten induló földárveréseken való részvételhez szükséges minősítést anélkül is, hogy a kötelező képzési óraszám meglenne.) Staudt Gábor jobbikos képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami földértékesítéssel a helyben élő gazdák kárára olyanok is termőföldhöz juthatnak, akik nem foglalkoznak mezőgazdasággal, hanem bérbeadással kizárólag pénzügyi haszonra szeretnének szert tenni. A párt ezt a lehetőséget kizáró javaslatot is letett az asztalra, amit azonban a bizottság nagy többséggel leszavazott.)

A vitában a kormányt Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára képviselte. Mint kifejtette, a helyben lakó gazdák föld-elővásárlási jogát semmi nem veszélyezteti, így a frissen gazdaminősítést szerzett személyek – a vitában műparasztnak nevezett spekulánsok – nem juthatnak földhöz.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.