A lengyelek nem éppen derűlátók

Vissza is húzták a közép-európai értékeket.

MTI
2016. 01. 07. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai csütörtökön közölték: a térségre általuk kiszámolt, súlyozva átlagolt gazdasági hangulati index a múlt hónapban 102,0 volt. Ez valamivel kisebb az előző havinál (102,4), a ház számítási módszertana szerint azonban a mostani jelzőszám is arra vall, hogy a térségben 4 százalék körül lehetett az éves összevetésű átlagos gazdasági növekedés a tavalyi negyedik negyedévben a harmadik negyedévi 3,5 százalék után.

A Capital Economics londoni elemzői szerint a ház által kiszámolt térségi hangulati index súlyozott átlagát egyedül a lengyel mutató esése fogta vissza, tekintettel a lengyel gazdaság viszonylag nagy súlyára. A cég szerint nem teljesen világos, hogy a lengyel gazdasági hangulatjelző miért csökkent, mivel általában együtt mozog a magyar és a cseh mutatóval, és e két gazdaság hangulati mérőszáma egyaránt javult a múlt hónapban. Az elemzők szerint az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a lengyel cégeket aggasztják az új kormány gazdaságpolitikai intézkedései.

A ház szerint azonban mindent egybevetve a közép- és kelet-európai EU-térség gazdasági hangulati jelzőszámai folytatódó erőteljes növekedésre vallanak. A Capital Economics szakértői közölték: még azokban a térségi gazdaságokban sem tartanak a növekedés megtorpanásától, amelyekben az új hangulati indexek gyengébbek voltak.

Közép-Európa EU-gazdaságainak kilátásait más nagy londoni házak is derűlátóan ítélik meg.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a régióra adott legutóbbi átfogó előrejelzésében közölte, hogy az orosz gazdaság mély recessziója és az alacsony nyersanyagárak miatt az európai átalakuló térség egészében 2015-ben valószínűleg alig volt gazdasági növekedés, de Magyarország és a többi közép-európai EU-gazdaság a régió átlagát jóval meghaladó növekedést produkálhatott.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank 0,2 százalékos átlagos GDP-növekedést valószínűsített 2015-re tevékenységi területének egészében, és idén is csak 1,6 százalékig visszagyorsuló térségi GDP-bővüléssel számol. Az EBRD becslése szerint ugyanakkor a közép-európai és a balti EU-gazdaságok átlagos növekedése tavaly 3 százalék lehetett, és idén is eléri a 2,9 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.