Bajban lehet Párizs a terrortámadások miatt

Jelentősen csökkenhet a turisták száma, csakúgy, mint Észak-Afrikában.

Ruzsbaczky Zoltán
2016. 01. 20. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszinten tavaly 4,4 százalékkal nőtt a külföldről érkező turisták száma, ez a szám 2010 óta folyamatosan növekszik, és 2015-ben elérte az 1,184 milliárdot, ami nagyjából 50 millióval jelent többet 2014-hez képest. Ez már csak azért is fontos – ahogy arra a UNWTO is felhívja a figyelmet – mert az idegenforgalom hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, és a munkahelyteremtéshez is. A fejlett országokba 5 százalékkal érkezett több turista, ami nagyobb növekedést jelent, amint amit a fejlődő országok esetében mértek, ahova 4 százalékkal utaztak többen.

A fejlett országok kiváló eredményét részben Európa kiemelkedő teljesítménye okozta: az öreg kontinensre 5 százalékkal több vendég érkezett, ami részben a viszonylag gyenge eurónak is köszönhető. 2014-hez képest 29 millióval több külföldit regisztráltak, így érték el a 609 milliós eredményt. Ahogy arról a Magyar Turizmus Zrt. korábban már beszámolt: hazánkban regisztrálták a legnagyobb növekedést a nemzetközi turistaérkezések számában a 2015-ös évről rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint, a nemzetközi turizmusban legjelentősebb európai úti célok közül. Ugyan ezek még csak az első háromnegyed évről szóló adatok voltak, de Magyarországra 19,1 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma.

A most kiadott jelentés szerint is kiváló eredményt könyvelhetett el Közép-Kelet-Európa, összességében hat százalékkal több turista jött ide, csakúgy, mint Észak-Európába, ugyanez a szám a kontinens déli részén 5, nyugaton négy százalék.

A Le Figaro cikkéből kiderül egyébként, hogy 2015-ben – a véres terrortámadások ellenére – Franciaország megőrizte helyét a külföldi látogatók kedvenc úti céljaként. Île-de-France, vagyis a Párizs környéki régió vendéglátással foglalkozó szakemberei ugyanakkor aggasztó képet festettek: a novemberi támadások utáni egy hónapban 37 százalékkal kevesebb orosz, és 30 százalékkal kevesebb japán érkezett a régióba. Az összes külföldi látogatóval kapcsolatban Île-de-France 5,4 százalékos csökkentést könyvelhetett el. A Forwardkeys nevű szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy 2016 első félévére a tavalyihoz képest 17 százalékkal kevesebb Párizsba szóló repülőjegyet foglaltak le.

A UNWTO jelentése szerint Ázsiába és Ausztráliába, valamint Óceániába öt százalékkal, 13 millióval mentek többen (ez 277 millió embert jelent), Észak- és Dél-Amerika szintén öt százalékos növekedést könyvelhetett el (ez 9 milliós növekedéssel 191 millió turistát takar). A Közel-Keletre, ha minden igaz – nincsenek mindenhonnan pontos adatok – 54 millióval többen érkeztek, ami 3 százalékos növekedést jelent.

Afrika az egyetlen olyan kontinens, ahova tavaly kevesebben látogattak el, mint egy évvel korábban, egész pontosan három százaléknyi, 53 millió turista jelentette a csökkenést. Különösen rossz mutatókat produkált az Arab Tavasz, majd a líbiai polgárháború, valamint számos terrortámadás által megtépázott Észak-Afrika, ahol 8 százalékkal kevesebb látogatót regisztráltak tavaly a 2014-es esztendőhöz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.