E-cigaretta: kereskedők vándorúton

Külföldre, legfőképpen Szlovákia felé veszik az irányt az elektromos cigarettát forgalmazó magyar cégek.

Gyöngyösi Balázs
2016. 01. 29. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs más választásunk, bezárunk májusban, versenytársainkhoz hasonlóan a szlovák, az osztrák, illetve a horvát piacon próbálunk meg érvényesülni – mondta a Magyar Nemzetnek egy budapesti érdekeltségű elektromoscigaretta-kereskedő, aki három üzlettel is rendelkezik a fővárosban. Mint mondta, nem érte őket váratlanul a működésük ellehetetlenítése, az utóbbi két-három évben nyilvánvalóvá vált, ez az ágazat szálka a kormányzat szemében. Azután faggattuk a szektor érintettjeit, hogy a Népszabadság megírta, mintegy száz hazai vállalkozás szünteti be a tevékenységét. Egy dunántúli forgalmazó lapunk érdeklődésére széttárta a karját: nincs mit tenni, lehúzzák a rolót. Az új évben már egyáltalán nem rendeltek árut, a meglévő készlet jelentős része így is a nyakukon marad. Kérdésünkre egy kelet-magyarországi e-cigaretta árus kijelentette, már így is több millió forintos a vesztesége, de még tesz egy kísérletet Szlovákiában, hátha ott sikerül talpra állnia.

Érdeklődésünkre egy neve elhallgatását kérő dohánypiaci szakértő azt húzta alá, hogy a kereslet és a kínálat ugyanúgy találkozni fog, csak a dohánytermékre szánt pénz nem magyar kisvállalkozók, hanem külföldi kézben lévő vállalatok bankszámláját gyarapíthatja. Magánszemélyként ugyanis bárki szabadon rendelhet a határainkon túl bejegyzett társaságok webáruházából, az elektromos cigit pedig néhány nap alatt ingyen ki is szállítják. Megállapította, öt felhasználóból három ezután Szlovákiából fog rendelni, a kérdés csak az, hogy szlovák cégtől vagy Szlovákiában adózó magyartól.

Lapunk megkeresésére egy fővárosi trafikos előrebocsátotta, akár 5-6 százalékos árbevétel-növekedést is jelenthet májustól a jogszabályváltozás, vidéki társa szerint érdemi előrelépést nem, legfeljebb plusz 1-2 százalékot hoz az értékesítés átszabása. A visszafogottabb várakozás állhat közelebb a realitáshoz, elvégre a Népszabadság összegzése szerint a 4-5 milliárd forintos elektromoscigaretta-piacon száz szereplő osztozik, ezzel szemben a nemzeti dohányboltok 2015-ös bevétele még nem ismert, de megfelelő tájékozódási pont a 2014-es 535 milliárd forint. Vagyis a trafikok havi forgalma több mint tízszerese az elektromos cigaretta egész éves teljesítményének. Pedig a lap szerint eddig dinamikusan növekedett a felhasználók köre, ma már 200 ezren lehetnek.

A változás lényege az, hogy nemcsak a nikotintartalmú patronokat kell majd a dohányboltokban árulni, hanem a pöfékelésre alkalmas eszközöket is, amelyeket ma még a kisboltokban és az interneten is meg lehet vásárolni. A forgalmazók elvileg a saját nagykereskedelmi hálózatukon át ki tudnák szolgálni a trafikokat, de ennek is jelentős költségei lennének. A tavaly év végén elfogadott törvényt pontosító kormányrendelet tovább szigorított: féléves előzetes bejelentési kötelezettséget ír elő az importált termékekre, ami lényegében lehetetlen, hiszen azok köre hónapról hónapra változik. Mindezen felül folyamatos, részletes adatszolgáltatási kötelezettséget írnának elő.

A patronok gyártói és importálói kötelesek lennének az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet részére évente részletes piackutatást végezni, ráadásul angolul is. Mindez egy nagyobb, kiterjedt logisztikai hálózattal bíró, országos méretű cég számára kövezi ki az utat. Így májustól mind a száz hazai vállalkozás beszüntetheti a tevékenységét – ezt Szunyogh Tamás, a Magyar E-cigaretta Forgalmazók Szövetségének elnöke is kijelentette a Népszabadság hasábjain. A magyar piacról kiszoruló e-cigarettát árusító cégek azon töprengenek, kinél csapódik le ez a 4-5 milliárd forint, de egyelőre nem látják, a változások kinek a malmára hajtják a vizet. A dohányosoknak mindenesetre nem árt tudniuk, hogy hiába tartják veszélytelennek az e-cigaretta vízpáráját, tízezreket kockáztat, aki rossz helyen pöfékel. A kormány döntése értelmében ugyanis az elektromos cigarettával is csak ott lehet füstölni, ahol a rendes dohánytartalmú termékekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.