Fellángolt a vita a paksi áram áráról

Ellentmondásba keveredhetett a kormányzat a megépíteni kívánt két új paksi atomerőművi blokkban előállítandó áram árával kapcsolatban.

Illés József
2016. 01. 13. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kommunikációs csapdába navigálta magát a kormányzat az új paksi atomerőműblokkokban termelt áram ára kapcsán – állítják egyes szakértők. Eddig ugyanis a lakosságnak azt ígérte a kabinet, hogy a mintegy 12,5 milliárd euró ráfordítással 2030-ra elkészülő új reaktorokban előállított villamos energia olcsóbb lesz a mostaninál. Németh Lászlóné korábban fejlesztési miniszterként például többször azt hangoztatta, hogy kilowattóránként 13 százalékos árcsökkenést hoz majd az új erőműblokkok üzembe állítása. Ezzel szemben a kormány az Európai Bizottsághoz küldött tájékoztatójában – amelyben azt bizonygatja, hogy a paksi beruházáshoz nem szükséges állami támogatás – már a jelenleginél több mint kétszer magasabb áramdíjakat vetít előre.

Így vagy a kabinet rezsicsökkentési ígérete nem nyugszik valós alapokon, vagy az építkezéssel kapcsolatban Brüsszelnek kiküldött adatok nem helyesek – vélik az általunk megkérdezett szakemberek, akik szerint a kormányzat nem csak az új blokkok „termelői” áraival manipulálhat. A valóban várhatónál ugyanis optimistábban számol a kabinet az építendő két 1200 megawattos reaktor majdani kihasználtsága, illetve a térség árampiaci igényének növekedése kapcsán, miközben az erőmű építési és az átadás utáni termelési költségeit a valósnál kisebbnek igyekszik feltüntetni, ezzel is bizonyítva, hogy állami támogatás nélkül is megtérül a beruházás – teszik hozzá a lapunknak nyilatkozó szakemberek.
Érdemes megjegyezni: a Kaderják Péter volt energiahivatali elnök vezette Regionális Energetikai Kutatóközpont még 2014-ben készített egy 750 eshetőséget figyelembe vevő modellszámítást, amelyből kiderül, hogy egy reális, tízszázalékos nyereségelvárás és kilowattóránként 27 forintos termelői áramár mellett a projekt 2080-ra 109 milliárd forint veszteséggel zárulna.

Ennek elkerülése érdekében hosszú távon 32-33 forintos paksi áramárra lenne szükség, ami a mostani szint több mint kétszerese. A különbséget vagy az államnak, vagy az áramfogyasztóknak kellene „összeadniuk”, a kutatóközpont szerint kilowattóránként 8-9 forint értékben. Ez vagy drasztikus lakossági áramtarifa-emelkedést hozna, vagy állami támogatást igényelne, amit az unió egyebek mellett versenysemlegességi okokból tilt. A paksi beruházás állami támogatása körüli vita ezúttal amiatt élesedett ki, mert az Európai Bizottság hivatalos lapjában tegnap közzétették a Paks II. projekt esetleges állami támogatásához kapcsolódó vizsgálatról a bizottsági álláspont összefoglalóját, amely a magyar kormány megítélése szerint számos pontatlanságot, félreértést, megalapozatlan és félrevezető állítást tartalmaz. Az Európai Unió ugyanis továbbra is vitatja a kormány számításainak pontosságát.

A Miniszterelnökség tegnapi közleménye szerint az uniós dokumentum publikálása azt is jelenti, hogy a következő egy hónapban harmadik felek is észrevételeket tehetnek arról, hogy a paksi kapacitás-fenntartási beruházás tartalmaz-e állami támogatást. Kiemelik: a magyar kormányzat határozott álláspontja, hogy a Paks II. beruházás a szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő, ezért nincs szükség állami támogatás igénybevételére. Közölték azt is, hogy a kormány álláspontja szerint a Paks II. bevételei elegendők lesznek minden költség fedezésére, beleértve a tőkét, a tőke költségeit, az üzemanyag, az üzemeltetés, a karbantartás, a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit is, a beruházás várható megtérülési rátája pedig összhangban van a piaci befektetők által elvárt szinttel.

Ezt a Rothschild bankház által, nemzetközi összehasonlító adatok alapján elkészített részletes gazdasági elemzés is megerősítette. A Miniszterelnökség közlése szerint a bizottság félrevezető módon arra kéri fel a harmadik feleket, hogy az állami támogatással kapcsolatosan tegyék meg észrevételeiket, holott annak meglétét még egyáltalán nem bizonyította – írta a tárca. Másképp látja a helyzetet a Lehet Más a Politika (LMP), amelynek közleménye szerint a kormány egyre gyengébb érveket hoz fel annak érdekében, hogy a paksi bővítést minden racionális megfontolással szemben életképesnek állítsa be.

Az Index Eurológus blogja szerint nem hozott áttörést Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi brüsszeli útja sem, amelynek során az Európai Bizottság tisztségviselőivel találkozott a paksi bővítés ügyében. Brüsszel emlékeztetett, hogy a magyar–orosz kormányközi szerződés megléte – erre hivatkozva kapta meg a Roszatom a megbízást – nem menti fel a magyar felet az uniós közbeszerzési szabályok betartása alól, a többi érdeklődőt nem lehet kizárni a versenyből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.