Gabonafélékkel silányítják az őrölt kávét

Számos trükkel faragnak a gyártók a költségeken: árpát vagy cikóriát is tartalmazhat a csésze fekete.

Gyöngyösi Balázs
2016. 01. 12. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármelyik vásárló elfogadja, ha az üzletek polcain feltüntetett árak tükrözik a feldolgozás során hozzáadott értéket, vagyis ha valami szeletelt, hámozott vagy éppen darált, az logikusan kerül többe. Több áruház kínálatában szemezgetve lapunk mégis azzal szembesült, hogy márkán belül is a szemes kávé drágább, mint az őrölt. Például az Omnia Classic 250 grammos kiszerelésben 999 forint őrölve, az egész szemesből a 200 grammos kerül ugyanennyibe. Ez húszszázalékos különbséget jelent, hiszen a kilogrammonkénti ár 3996, illetve 4995 forint. Ugyanez a helyzet a Segafredo Espressónál: a negyedkilós őrölt 999, a félkilós szemes 2599 forint. Itt még nagyobb a differencia, kilónként az 1200 forintot is eléri. Ez csak két tetszőleges árucikk, de láttunk akciós újságban olyat is, hogy az őrölt, tehát feldolgozott kávé 30-40 százalékkal olcsóbb, mint az egész szemes.

Felvetésünkre az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, elsősorban a termék értékét kell tükröznie az árnak, de nincs olyan szabály, ami pontosan meghatározza, ezt hogyan kell mérni. Vámos György kiemelte, szabad az árképzés, a legnagyobb hatással az átadási ár van a fogyasztóira, a vásárlók megtévesztésére nem törekedhetnek sem a kereskedők, sem pedig a kávéforgalmazók. Ugyanakkor éves szinten jelentős eltérést mutathat a kávé világpiaci árának alakulása is.

– A Magyar Élelmiszerkönyv nem tiltja, hogy a kávén kívül más emberi fogyasztásra alkalmas összetevőt is tartalmazzon a kávékeverék, így fordulhat elő az is, hogy különféle gabonaféléket, például árpát vagy cikóriát adjanak hozzá – mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Sándor többszörös baristabajnok, a szekszárdi A Kávé Háza tulajdonosa. Hangsúlyozta, hogy a szemes kávéval szemben van a fogyasztóknak egyfajta esztétikai elvárásuk is, az őrölt viszont sok mindent elbír.

Emlékeztetett, hogy a szakmabeliek érzékszervi tesztjén túl laboratóriumi követelmények között vizsgálódott már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is, és tavaly előfordult olyan eset, hogy szennyezett terméket talált, ami egy gabonát megtámadó gombabetegségre utalt. Az idézett kutatást 2015 márciusában végezte el a Nébih: 39 őrölt pörkölt kávé esetében minőségi és biztonsági paramétereket mértek, a jelölési előírások betartását ellenőrizték, valamint kedveltségi vizsgálatot végeztek. A D. Kaiser Krone márkájú kávéban az uniós értékhatárnak több mint a kétszerese volt a gombák által termelt mérgező anyag, az ochratoxin–A szintje, így a hatóság elrendelte a forgalomból történő kivonást és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását, a gyártóval szemben pedig élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki.

– Az előállítás költségén sokan úgy próbálnak csökkenteni, hogy az érzékenyebb, nehezebben termeszthető arabica kávé helyett több robusta fajtát használnak, amely a gépesítés révén nagy mennyiségben is olcsóbban állítható elő, utóbbi jellemzően Brazíliából, Vietnamból érkezik – állapította meg a Magyar Nemzet érdeklődésére Győrfi Gyula, a Mantra Kávézó tulajdonosa. Kiemelte, ők eleve csak olyan szemes kávét árusítanak, melynek az országon, sőt régión túl is ismerik a pontos származási helyét. Jellemzően farmszelektált kávékat tartanak, amelyekből a pörkölés utáni 7–10. nap után nyerhető a várt kivételes ízharmónia, a harmadik-negyedik hét után viszont már elmúlik a hatás. Ezért minden héten frisset rendelnek, hogy a minőséget fenn tudják tartani, és erre biztatják partnereiket is.

Megállapítható tehát, hogy kávévásárláskor is elővigyázatosnak kell lenni, érdemes megállni egy percre, és megnézni az őrlemény összetevőit, mielőtt beletennénk a kosárba. Tavaly egyébként kimondottan jó évet zártak a kávé világpiacán meghatározó brazíliai és kolumbiai termelők, ezt annak köszönhették, hogy a feltörekvő országok devizái közül a brazíliai real és a kolumbiai peso veszített a legtöbbet értékéből az amerikai dollárhoz képest. A kávé 81 milliárd dolláros világpiacát 22,7 százalékkal a Nestlé vezeti. A JAB Holding azonban megtörné a Nespresso gyártójának uralmát: 13,9 milliárd dollárért megvásárolta a Keurig Green Mountaint.

A Bloomberg szerint azonban veszély fenyegeti a piacot: a világ kávét fogyasztó népességének szüksége lenne még egy Brazíliára. Méghozzá azért, mert a feltörekvő országok tagjai rákaptak a kávéra, miközben a világ más részein sem csökken a fogyasztás. A bővülő kereslet kiszolgáláshoz évi 40-50 millió zsákkal kellene növelni a termelést a következő tíz évben. Az előrejelzések szerint 2030-ra a jelenlegi harmadával, évente 200 millió zsákra nő a világ kávéfogyasztása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.