Globális pánikot okoztak a kínaiak

A piacok a kínai PMI index láttán pánikoltak be, ami nem is a legfontosabb indikátor.

Majláth Ronald
2016. 01. 04. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási utórengéseket generált a világgazdaságban, hogy Kínában hétfőn életbe léptették a tavaly bevezetett automatikus „circuit breaker” nevű mechanizmust, amit éppen a biztonságos kereskedés érdekében találtak ki. A módszer egyszerű: amikor a részvények árfolyamát követő indexek 5 százalékot esnek, akkor 15 percre felfüggesztik a kereskedést, 7 százaléknál pedig egész napra bezárják a tőzsdét.

Ez a mechanizmus indult el a hét első napján Kínában, miután a sanghaji és a sencseni tőzsdén jegyzett vezető részvények árfolyamát követő CSI300 index csökkenése átlépte a 7 százalékos küszöbértéket. A sanghaji Composite index 6,85 százalékot, a sencseni Composite index pedig 8,2 százalékot veszített.

Az eseményre érzékenyen reagáltak a világ vezető tőzsdéi. Hétfőn, dél körül a frankfurti DAX index 3,64 százalékos, a londoni FTSE-100 index 2,18 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 3,19 százalékos mínuszban állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 3,58 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 2,53 százalékkal esett.

A DAX esése ugyanakkor jól megmutatta, hogy azon autógyártó cégek részvényárfolyama csökkent erősen, amelyek valamilyen kapcsolatban állnak Kínával. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX ugyanakkor a középmezőnyben maradt, a nap folyamán ugyan 1,5 százalékkal is esett, hétfőn 17 órakor már csak 1,2 százalékos volt a csökkenés 2015 utolsó munkanapjához viszonyítva.

A kínai indexek esését a feldolgozóipari teljesítmény decemberi lassulását jelző PMI mutató (Purchasing Managers Index, magyarul Beszerzési Menedzser Index, BMI) idézte elő. Ezt a mutatót arra alkalmazzák, hogy áttekinthetővé váljon egy adott terület időszakos tevékenysége. A PMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig erősödését jelzi.

Azonban míg Kínában az elemzők 49,0 pontot vártak decemberre, a Caixin Media Co. decemberi PMI indexe 48,2 pontra csökkent a novemberi 48,6 pontról.

A kínai tőzsdebezárás utáni pánik kapcsán portálunk felkereste Matura Tamás Kína-szakártőt, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, aki hangsúlyozta: a PMI index mellett más fontos mutatók is vannak, azonban ama megjelent adatok jelentették a 2016-os év legelső gazdasági hírét a kínai gazdaságról, aminek így pszichológiai hatása volt.

A szakember szerint a piacok még mindig az ipari mutatókra, vagyis az összeszerelésre és az exportszektorokra koncentrálnak, miközben Kínában most már a szolgáltató szektor növekedése az új gazdasági hajtóerő. Ez a kínai kormány tudatos döntése is egyben, hiszen modellváltást akarnak véghezvinni a gazdaságban. Ez a növekedés pedig áldozattal jár, jelen esetben a feldolgozóipar itta meg a levét. „Így szó sincs arról, hogy most valami váratlan történt” – hangsúlyozta a szakértő. Emlékeztetett arra, hogy Kínában a szolgáltató szektor igen dinamikusan növekszik, s ugyan még nem tudjuk az erre vonatkozó legújabb adatokat, a tavalyi utolsó negyedéves adat 10 százalék körüli növekedést mutatott.

Kérdésünkre, hogy a mostani lépés milyen hatással lesz a világgazdaságra, a szakértő elmondta: elsősorban a kelet-ázsiai és az ausztráliai tőzsdék reagáltak most érzékenyen. Európában valamivel kisebb mértékben csökkentek a tőzsdei árfolyamok, azonban a német esésből jól látható, hogy az ország egyik legfontosabb felvevőpiaca Kína. „Ezek a folyamatok így hozzánk is be-begyűrűznek, azonban egyelőre nem beszélhetünk semmiféle olyan problémáról, ami miatt nekünk aggódnunk kellene” –  hangsúlyozta Matura Tamás.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a múlt évben, mikor 30-40 százalékkal estek a kínai tőzsdei árfolyamok, felmerült, hogy Németországon keresztül Magyarországra is hatással lehet a kínai kereslet csökkenése. Most azonban az esés ennél jóval alacsonyabb volt, és ha ez nem folytatódik tovább, akkor nem lesz különösebb hatással Magyarországra – tette hozzá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.