Gyermekmunka: az Apple-t és a Samsungot is figyelmeztették

A nagy cégek többnyire nem ellenőrzik, hogy az akkumulátorokba kerülő kobaltot kik és hogyan termelik ki.

MTI
2016. 01. 19. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AI szerint a nemzetközi cégeknek alaposabban utána kellene járniuk, hogy beszállítóik tiszteletben tartják-e az emberi jogokat. A kobaltot az elektronikai és az autóipar használja nagy mennyiségben a lítiumion-akkumulátorokhoz.

Egy 16 nagyvállalatot – köztük az Apple-t, a Daimlert, a Lenovót, a Microsoftot és a Samsungot is – érintő felmérés szerint a nemzetközi cégek általában véve képtelenek megmondani, honnan származik a hozzájuk Kínából érkező lítiumion-akkumulátorokban használt kobalt.

Az Amnesty adatai szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság biztosítja a világ kobaltkitermelésének több mint a felét. Az átmenetifém központi lelőhelye az afrikai ország délkeleti részén, Katangában található. Bár néhány nagyobb csoport kezében van a kobaltkitermelés monopóliuma, több tízezer illegális kobaltbányász dolgozik nem megfelelő higiénés és biztonsági körülmények között, köztük gyerekek is. Ők sokszor kőkorszaki eszközökkel, életüket fillérekért kockára téve bányásznak a szűk föld alatti járatokban.

Az afrikai állam dúskál az ásványkincsekben, mégis a világ egyik legfejletlenebb országa, a föld alatti kincsesbánya pedig véres konfliktusok forrása. Az ország keleti részén több mint 20 éve dúl fegyveres harc az erőforrásokért. Az itt található Észak- és Dél-Kivu tartományokban hatalmas mennyiségben bányásszák az aranyat, az ónt, a koltánt és a volfrámot.

Az Egyesült Államok a kongói konfliktusok közvetett finanszírozásának elkerülése érdekében 2014-ben hozott egy törvényt, amely kötelezi a területén bejegyzett cégeket, hogy tájékoztassák a hatóságokat, ha a KDK-ból vagy a vele szomszédos kilenc ország valamelyikéből származó, úgynevezett véres ásványokat használtak vagy használnak.

Egy 2015 áprilisában közzétett jelentésben az Amnesty International és a Global Witness nevű civil szervezet azzal vádolta meg az amerikai nagyvállalatokat, hogy hanyagolják a törvényből fakadó kötelezettségeiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.