Kedvez a fagy a szőlőnek

A hideg csökkenti a lisztharmat és a gombásodás kockázatát.

Gyöngyösi Balázs
2016. 01. 23. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár eredetileg a Villányi borvidékhez közeli Drávaszögből terjedt el a Vince-nap hagyománya a szőlősgazdák körében, néhány éve Tokaj-Hegyalján is meghonosították az évkezdő programot. A világörökségi borvidék szőlőszenteléssel és az újbor megáldásával ünnepli Vince napját, idén egyúttal disznótorosra is várják a vendégeket. A helyi termelők újborát az áldás után meg is kóstolhatja a közönség, az előző évi termésből készült nedűnek ez tehát a premierje. Vince napja annak ellenére termésjósló hagyomány, hogy Szent Vince a francia és német vincellérek, a borkereskedők és a vigneroni szőlőhegyek védőszentje. A hagyomány szerint január 22-én a gazdák a „vincevesszőből” jósolták meg a szüret gazdagságát. A vesszőket vázába tették, és megvárták, hogy kihajtsanak. Ha sok rügy volt rajta, akkor bőséges termést jósoltak. Az időjárásnak is jelentősége volt, napos idő esetén szintén jó bortermést reméltek őszre. Innen ered: ha fénylik Vince, megtelik a pince. Illetve: ha csepeg, csurog, kevés lesz borod.

A januári fagyok viszont szerencsére nem okoznak nagyobb károkat. Molnár Gábor mátrai borász szerint ideálisnak mondható a mínusz 5-10 fokos hőmérséklet, mivel a kártevők, kórokozók áttelelő alakjai megfagynak, a szőlőnek viszont meg se kottyan ez a hideg. Úgy látja, egyelőre nem kell félteni a 2016-os bort, de tartósan mínusz 15 fok alatt már károsodás érheti a növényeket. A Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa szerint az sem tragédia, ha rövid időre feljebb kúszik a hőmérő higanyszála. Mint mondta, megfelelő metszéssel könnyedén lehet korrigálni a fagykárokat, sőt a szőlő mellékrügyről is jó termést hozhat. A tavaszi fagyok viszont súlyosabb károkat okozhatnak: ha lefagy a hajtás, és vele együtt a fürt is, sovány szüret várható. Ez történt 2011-ben a Mátrában: a fagyra kifejezetten érzékeny muskotály a szokásos hektáronkénti 100 helyett csak 15-20 mázsa termést hozott.

– A jelenlegi időjárással a borászok pluszjövedelemre is szert tehetnek, ugyanis kevesebbet kell majd növényvédelemre költeni, akár a permetezésen is lehet spórolni – fogalmazott Molnár Gábor. Kifejtette, hogy a hidegebb időben csökken a lisztharmat és a gombás fertőzések kockázata, de még a szőlőmoly és egyéb rovar kártevők jelenléte is. De ehhez kell tavasszal elegendő eső is, ami után a kellemesen meleg, száraz idő megakadályozza a kártevőknek kedvező pára kialakulását. Az abasári borász szerint a jelenlegi idő jó borokat eredményezhet Tokaj-Hegyalján és Villányban is. A nagyobb területtel rendelkező pincék már januárban elkezdik a metszést, hogy tavaszra, rügyfakadásra minden dűlővel, sorral végezzenek. Eközben vizsgálják, milyen állapotban van a szőlő, hogy a valóban kiváló termésre alkalmas, legegészségesebb rügyeket hagyják meg a tőkén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.