Kivonulóban a Templeton alapkezelő

Egyre kisebb hozamot fizetnek a magyar államkötvények, kivonulóban a Franklin Templeton alapkezelő.

Hajdú Péter
2016. 01. 26. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan csökken a Templeton birtokában lévő magyar állampapír-állomány, különösen a tavalyi év utolsó negyedében szabadult meg az alapkezelő sok magyar papírtól. A Portfólió.hu szerint egy év alatt az alapkezelő portfóliójából 6,5 milliárd dollárnyi magyar állampapírnak „veszett nyoma”.

– Nem kell különleges okok után kutatni a Templeton kivonulásával kapcsolatosan, hiszen az alapkezelő befektetési politikájának részeként is felfoghatók mostani lépései – nyilatkozta lapunknak az Államadósság Kezelő Központ  (ÁKK) Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettese. Borbély László András elmondta, a Templeton jellemzően olyan magasabb kockázatú, s így nagyobb hozamot fizető papírokat keres leginkább, amelyek valamilyen egyéb okokból alulértékeltek. Így vásárolt be – 2012 és 2014 között – ír és magyar papírokból is. Mostanában, amikor a magyar papírok hozama folyamatosan csökken, logikus lépésnek tűnik, hogy meg akar szabadulni azoktól Michael Hasenstab, a cég vezető szakembere. – De az is elképzelhető, hogy az Ukrajnában elszenvedett nagyon jelentős veszteségeket szeretné a mostani eladási hullámmal ellensúlyozni Hasenstab – tette hozzá Borbély.

Az mindenesetre kissé furcsa a mostani akcióban, hogy olyan időpontban szabadul meg magyar érdekeltségeitől a Templeton, amikor nem nagyon lehet jól fizető papírokat vásárolni. Persze lehet, hogy éppen az ukrajnai gondjai miatt döntött úgy az alapkezelő, hogy megszabadul többek között magyar papírjaitól, s annak bevételéből fizeti ki a befektetők által visszaváltott befektetési jegyek ellenértékét. (Nem ritka ugyanis, hogy az alapkezelőbe befektetők alacsonyabb hozamok esetén kiveszik a pénzüket, s ezt az összeget valamilyen bevételből finanszírozni kell.)

A kivonulás a múlt év utolsó negyedében gyorsult fel igazán, hiszen amíg december végén 4,5 milliárd dollár értékben birtokolt magyar papírokat az amerikai alapkezelő, addig három hónappal korábban még 7,6 milliárd dollár értékű érdekeltségről beszélhetünk. Ez több mint negyvenszázalékos csökkenést jelent. A Portfólió.hu adatai szerint nem csupán a lejáró papírok visszafizetése zajlik, hanem jelentős tételeket értékesített a másodlagos piacon is az alapkezelő. Pontosan nem lehet tudni, hogy ki vette meg az alapkezelő által piacra dobott állampapírokat, az elmúlt hónapok történései alapján azonban jó az esély arra, hogy a forintkötvényeket a hazai bankok vásárolták fel a jegybank önfinanszírozási programja keretében. A tavaly nyáron bejelentett programban a kéthetes betétek állománya csökkent jelentősen: a tavalyi év utolsó negyedében 3500 milliárd forinttal volt kisebb, mint szeptember végén. A cél az volt, hogy ebből kötvényeket vásároljanak a bankok. Ez részben sikerült is, és a portál számításai szerint mintegy 450 milliárd forint értékben a Templeton által piacra dobott állampapírokat vásárolták fel a bankok. Ez csaknem az egészét jelentette az amerikai alapkezelő által a tavalyi negyedik negyedévben piacra dobott 500 milliárd forintos magyar állampapír-állománynak.

A másik nagy felvásárló maga a Magyar Nemzeti Bank lehetett. A szintén tavaly nyáron indított devizakötvény-vásárlási programban a jegybank tavaly októberben és novemberben 209 milliárd forint értékben vásárolt devizakötvényt, amelyet az év végén átadott az ÁKK-nak. Ez hozzávetőlegesen 700 millió dollárnak felel meg, vagyis kiteszi a Templeton által egy negyedév alatt értékesített több mint 850 millió dolláros devizakötvény-állomány jelentős többségét. Azt nem tudni, csak véletlen egybeesésről van szó, azaz a jegybank hirdette meg időben a programját, vagy pedig a Templeton előzetes értesítése is szerepet játszott annak elindításában.




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.