Ködbe vész a Rác fürdő jövője

Zajlik a beruházók felszámolása, az épület állapota pedig folyamatosan romlik.

Gyöngyösi Balázs
2016. 01. 15. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is bizonytalan, mi lesz a 2010-re 8 milliárd forintból felújított Rác fürdő sorsa. Még az ezredforduló előtt született meg a terv a fürdő újjáépítéséről, ez alapján a 8000 négyzetméteres területen 14 medence, törökfürdő és az Ybl Miklós által tervezett zuhanycsarnok állhatna ma is 400 fős befogadóképességgel a látogatók rendelkezésére. Mindez a 67 lakosztályból álló, ötcsillagos szállodához hasonlóan meg is épült, de eddig egyetlen vendéget sem fogadott. Pedig amikor a fürdőt 2002 júliusában bezárták, eredetileg 2004. augusztus 20-i újranyitást ígértek. Mint ismeretes, a beruházás megvalósításával megbízott, s az átadás csúszásáért felelőssé tett Rác Nosztalgia Kft. 2012 szeptemberében öncsődöt jelentett, mert tulajdonosa, és egyben kezese, a Rác Beruházó Kft. fizetésképtelenné vált. A főváros 2013 őszén csődegyezségre jutott a Rác-csoporttal, amelynek alapja az volt, hogy a főváros megvásárolta a beruházó hiteltartozását. Ezért cserébe a cégcsoport vállalta a fürdő és a hotel megnyitását, illetve üzemeltetését. A Rác Nosztalgia Kft. azonban nem tudott eleget tenni a vállalásainak, mert újabb tartozásokat halmozott fel, adósságcsapdába került.

A patthelyzet azóta is tart, a teljes rekonstrukción átesett komplexum ugyanis lassan hat éve üresen áll az I. kerületi Tabánban, napról napra romlik az állapota. Lapunk úgy értesült, olyan jelentős az amortizáció, hogy legalább négy-öt hónapos renoválás előzhetné csak meg az újbóli nyitást, ezek a munkálatok ráadásul mintegy 1,2-1,4 milliárd forintot is felemészthetnek. Pedig a budapesti gyógyfürdők kapacitásbővítése nem tűr halasztást, ahogy arról január 6-i számunkban elsőként beszámoltunk, a fővárosi fürdők és strandok újabb rekordévet könyvelhettek el, 2015-ben ugyanis 3,9 millió látogatójuk és 10 milliárd forintot meghaladó bevételük volt. Budapest azonban az ügyben egyelőre nem tehet mást, mint hogy próbálja menteni a menthetőt.

– A fővárosi önkormányzat és a tulajdonában lévő REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. már július 22-én kezdeményezte az illetékes törvényszéknél a felszámolási eljárás megindítását a Rác Beruházó Kft.-vel, illetve Rác Nosztalgia Kft.-vel szemben – tudatta a Magyar Nemzettel a Főpolgármesteri Hivatal. Az is egyértelművé vált a kommunikációs igazgatóság válaszából, hogy a kezdeményezéssel a felszámolási eljárás megkezdődött, de elrendelésére az eljáró cégbíró végzése alapján van lehetőség. A hivatal tájékoztatása szerint jelenleg a fizetésképtelenségi eljárás szakaszában van a megindított eljárás. Ez a teljes procedúra első lépcsőfoka, amely a fizetésképtelenség megállapítását és a felszámolás elrendelését követően a felszámoló kirendelésével zárul. A kommunikációs igazgatóság álláspontja szerint mindebből adódóan sajnos még idő előtti a kérdés, ugyanakkor a főváros érdeke, hogy a Rác fürdő épületeinek nagyközönség részére történő megnyitása mielőbb megtörténjen, amire már a felszámolási eljárás alatt is sor kerülhet.

A csődeljárásokkal és felszámolásokkal foglalkozó Para Tanácsadó Kft. lapunk érdeklődésére közölte, hogy az illetékes Fővárosi Törvényszék nagyon meg van terhelve, a Rác fürdőt érintő felszámolás leghamarabb fél, de inkább egy év múlva mehet végbe. Úgy tudjuk, a felszámoló már az eljárás alatt dönthet úgy, hogy a parlagon heverő komplexum üzemeltetése is a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) feladata lesz, a társaság azonban ez irányú érdeklődésünket azzal hárította el, hogy a Rác fürdővel kapcsolatos ügyben a BGYH Zrt. nem jogosult nyilatkozni.

A jogi viták miatt zárva tartó Rác fürdő jelenlegi helyzete azért is méltatlan, mert a magyar történelem egyik szimbóluma. Nyolcszögletű kupolacsarnoka a 16. századból, a török hódoltság idejéből származik; Buda visszavételét is sértetlenül vészelte át. Nevét a környéken élő szerbekről kapta, német elnevezése Raitzenbad volt. A Heinrich család Ybl Miklós tervei alapján 1864–1865 között felújíttatta, majd 1869–1870 között kibővíttette az épületet, ekkor épültek romantikus stílusú medencék is. Szent Imre fürdőre keresztelték át 1931-ben, majd a hatvanas években a két nevet a szent előtag elhagyásával egyszerre használták: Imre-Rác fürdő.

A nyolcvanas évek óta újra Rác gyógyfürdőnek hívják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.