Lobbizásra ment el a legtöbb

A Magyar Telekom kínálta a legdrágább mobilinternetet a kabinetirodának.

Wiedemann Tamás
2016. 01. 21. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly novemberben volt éppen egy éve, hogy a kormány elvetette a 20 milliárd forintos bevétellel kecsegtető internetadó ötletét. A tömeges felháborodás láttán döntöttek úgy, az internettel kapcsolatban konzultációt indítanak, aminek vezetésével Deutsch Tamást bízták meg. Csak tavaly e célra 87,9 millió forintot költött a Miniszterelnöki Kabinetiroda más tárcák jogutódjaként. (A kabinetiroda önálló minisztériumként jött létre tavaly októberben, élére Rogán Antalt, a Fidesz korábbi frakcióvezetőjét nevezték ki. Némely szerződéseket több évre kötöttek.) Az internetes konzultációból, úgy látszik, ügyvédek profitáltak a legtöbbet, miután a Körmendy-Ékes és Lengyel Ügyvédi Iroda 45 millió forintot, míg Farkas Attila Erik egyéni ügyvéd kerek 30 millió forintot kapott tanácsadásért és szerződés, beadvány, továbbá más iratok készítéséért. Kovács Zoltán kormányszóvivő lakásbérlése 3,2 millió forintba került másfél évre, ami havi 180 ezer forintos, vagyis nem túl hivalkodó bérleményt takar.

A legnagyobb összeget, 1,36 milliárd forintot a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a SLI Group LLC és a Liberty International Group LLC konzorciuma kapta észak-amerikai lobbitevékenység céljából. Kevéssel marad el mögöttük a Network 360 Reklámügynökség Kft. és az Affiliate Network Kft. a maga 1,2 milliárdos megbízásával. A két cégnek elsősorban a beléptetési kvótáról és a növekedésösztönző csomagról szóló kormányzati kampány kommunikációját kellett megvalósítani. Ahogy a HVG.hu korábban beszámolt róla, mindkét társaság Csetényi Csabának, a HG-csoport egyik tulajdonosának érdekeltsége, akit a közvélemény Rogán Antal Pasa parki szomszédjaként ismerhetett meg. Nem járt rosszul az FWD Affairs Kft. sem, miután 14 millió forintot kapott nemzetközi kommunikációs tevékenység támogatására, miközben a Gringo Bt. 5,6 millió forintért látott el tanácsadási feladatokat angol nyelvterületen.

Jelentéktelen összegnek minősül, az előzmények ismeretében azonban beszédes, hogy a három telekommunikációs szolgáltató közül a Magyar Telekom adta a legdrágábban a mobilinternetet a kabinetirodának, havi 50 720 forintért. Ezt a szerződést a kormány – a Kovács Ákos előadóművésszel kapcsolatos összezördülés miatt – tavaly decemberben felmondta. A Telenor havi 45 348 forintos, míg a Vodafone 25 024 forintos tarifát kért a mobilinternetes előfizetésért. (Megkerestük a kabinetirodát, ahol érdeklődésünkre elmondták, valóban a Telekomé volt a legdrágább előfizetés, az árak hasonló szolgáltatást takarnak.) Nem sajnálta a pénzt a minisztérium a német sajtóval való hadakozástól sem. A Süddeutsche Zeitung napilap és a Spiegel hetilap ellen az „Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatainak hibás idézése” miatt indított peres eljárásra 7550 eurót, vagyis közel 2,4 millió forintot költött. A FÓKUSZ-PÓKUSZ Kft. pedig 10,8 millió forintot kapott művészfotók, művészi igényű fotódokumentációk készítésére a Miniszterelnökség részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.