Meghosszabbították az Irán elleni szankciókat

Bár egyesek arra számítanak, hogy már a határidő előtt felfüggeszthetik őket.

MTI
2016. 01. 14. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU a Teherán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) közötti megállapodás megkötése után, július 14-én újabb hat hónappal meghosszabbította az Irán elleni büntetőintézkedések korábban elrendelt felfüggesztését, s ennek a határideje járt volna le csütörtökön, de január 28-ig meghosszabbították az EU-tagországok. Névtelenséget kérő uniós diplomaták azonban arra számítanak, hogy már jóval ezen határidő előtt el fogják törölni a perzsa államot sújtó szankciókat.

A büntetőintézkedések teljes eltörlése azután várható, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) meggyőződik arról, hogy a teheráni vezetés maradéktalanul teljesítette a megállapodásból fakadó kötelezettségeit. Diplomáciai források szerint erre akár már pénteken sor kerülhet.

Az araki reaktormagról az utóbbi napokban ellentétes információk láttak napvilágot. A Fársz iráni hírügynökség hétfőn jelentette, hogy kiszerelték és betonnal öntötték ki, de másnap az Iráni Atomenergia-ügynökség ezt cáfolta, bár leszögezte, hogy a napokban meg fog történni a művelet.

Az Európai Unió 2014 januárjában függesztette fel az Irán elleni gazdasági szankciók egy részét. A korlátozások feloldására az iszlám köztársasággal 2013 őszén kötött, Teherán atomprogramjának megfékezését célzó ideiglenes nemzetközi megállapodás értelmében került sor. Célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. E kötelezettségért cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a Teherán ellen hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat.

A nyugati hatalmak és Irán között több mint tíz évvel ezelőtt robbant ki diplomáciai konfliktus, amikor kiderült, hogy Teherán titokban atomprogramba kezdett. A Nyugat attól tartott, hogy az iszlám köztársaság atomfegyverre akar szert tenni, amit Teherán következetesen tagadott, s váltig állította: atomprogramja csakis pusztán békés jellegű, energiatermelési és tudományos célokat szolgál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.