Megugrott a zöldségek és a gyümölcsök ára

Az építőipari termelés 0,2 százalékkal csökkent.

MTI
2016. 01. 15. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett. A legkisebb mértékben, 7,2 százalékkal, a zöldségféléké, a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal, a gyümölcsöké.

A gabonafélék ára 11 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a kukorica árának 21 százalékos növekedésével magyarázható, miközben a búzáé 1,4 százalékkal csökkent.

Az élő állatok termelői árszintje 2,5, az állati termékeké 14 százalékkal lett alacsonyabb tavaly novemberben az előző évhez képest.

A vágósertés felvásárlási ára 2011. augusztus óta nem volt ilyen alacsony, 329 forint kilogrammonként, ami az előző havinál 8,4 százalékkal alacsonyabb.

Az év első 11 hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 0,2 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a növényi termékek árai 5,5 százalékkal emelkedtek, az élő állatok és állati termékek árai 8,6 százalékkal csökkentek.

A vágósertés ára 11, a tej termelői ára 21 százalékkal esett vissza január–novemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A tej felvásárlási ára a 2014. februári literenkénti 114 forintról 2015 augusztusáig csökkent, akkor literenként 76 forintra, majd onnantól kezdve növekedett, 2015 novemberében literenként 81 forint volt.

Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene 0,2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A termelés a két építményfőcsoportban ellentétesen alakult, az épületek építése 10,2 százalékkal emelkedett, míg az egyéb építmények építése 8,0 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz képest 3,6 százalékkal emelkedett az építőipar termelése a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján.

2015 első tizenegy hónapjában az építőipari termelés 2,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének tavaly novemberi növekedése elsősorban ipari épületek építésével függ össze – közölte a KSH.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 6,7 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 15,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól.

Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 10,4 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 14,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 50,1 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 11,9 százalékkal csökkent. Az épületekre kötött új szerződések volumenének a növekedését sportlétesítményekre, oktatási, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták.

Az új szerződések elmúlt három havi növekedése ellenére az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, november végén 45,7 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 41,4 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 66,7 százalékkal kisebb volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.