Nekimegy Kína Sorosnak

Országokat és valutákat is romba döntött a milliárdos spekuláns.

Magyar Nemzet
2016. 01. 28. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szándékosan kelt pánikot Kína ellen Soros György, hogy előnyt húzzon az ázsiai gazdaság utóbbi időben tapasztalható viszonylagos gyengélkedéséből – véli a Zsenmin Zsipao vezető kínai pártlap hasábjain a kereskedelmi minisztérium egyik kutatója. Mej Hszin-jü szerint a milliárdos spekuláns „nyilvánosan háborút indított Kína ellen”, amikor a davosi Világgazdasági Fórumon többek között arról értekezett, hogy a kínai gazdaság „kemény földet érése” (erőteljes lassulása) elkerülhetetlen. – Nem előre jelzem a kemény landolást, csak figyelem, hogyan történik – mondta a magyar származású pénzügyi guru. Azt is hozzátette, hogy árfolyamesésre spekulál az ázsiai devizák esetében, ezért shortolja őket, de külön nem említette a jüant vagy a hongkongi dollárt. Szerinte a kínai hivatalos statisztikák nem tükrözik az ország valós gazdasági teljesítményét, ezért nem hiszi el azt sem, hogy a kínai GDP az utolsó negyedév során 6,8 százalékkal emelkedett volna, ez a szám a valóságban inkább csak 3,5 százalék körüli lehetett.

Mindezek ellenére nem aggódott a kínai gazdaság miatt, mert a háromezermilliárd dollárra rúgó devizatartalék elegendő teret ad Pekingnek ahhoz, hogy megfelelő gazdaságpolitikai lépésekkel reagáljon a lassulásra. Sokkal nagyobb bajnak tartotta azt, hogy a kínai lassulás hatása végiggyűrűzik az egész világon, és hozzájárul az olaj- és egyéb nyersanyagárak eséséhez, ami komoly deflációs nyomást okoz világszerte. Ebben a környezetben a bajba került országok között komoly devizaleértékelési verseny alakulhat ki – tette hozzá.

E kijelentések miatt már napok óta forrong a kínai sajtó és a pekingi vezetés. Egy másik gazdasági szakértő, Csen Hszin-tung szerint Soros szavai olyan hatást gyakorolhatnak a közvéleményre, amely kárt okoz Kínának, hiszen egyfajta támadási kísérlet bejelentéseként hatnak. Ezért Kínának minden oka megvan az „idegességre”. Megfigyelők is úgy látják, hogy a spekulánsok miatt gyengült például kedden a hongkongi dollár és a kínai jüan, miközben a sanghaji tőzsdeindex 13 havi mélypontra, 6,4 százalékkal zuhant. A Xinhua hírügynökség egyből figyelmeztette is a befektetőket, hogy ne játsszanak a kínai részvények vagy a valuta gyengülésére, mert annak jogi következményei is lehetnek.

Mej Hszin-jü szerint valójában nincs ok az aggodalomra, a kiszemelt „áldozatok”, a jüan és a hongkongi dollár a támadást túl fogják élni. Kína gazdasági alapjai ugyanis – a lassúbb növekedés, a tőzsdei árfolyamok hullámzása és a jüan gyengülése ellenére – továbbra is erősek. Hasonlóképpen vélekednek egyes hazai szakértők is: Peking éppen irányt vált, tudatosan tér át a fogyasztás-, illetve szolgáltatásvezérelt gazdaságpolitikára, ennek törvényszerű eredménye a lassulás. Éppen ezért nem tartják teljesen indokoltnak a tavaly nyár óta többször fellángolt tőzsdei és valutapánikot, valamint azt sem, hogy emiatt újabb, a 2008-ashoz hasonló világgazdasági válságot vizionál többek között Soros György is.

Még ha a milliárdos nem is háborúzni, hanem csak „pénzt csinálni” akar, akkor sem lehet félvállról venni az általa mondottakat – figyelmeztet a South China Morning Post hongkongi lap. Sokan tartják veszélyes spekulánsnak az üzletembert – Oroszországban nemrég Soros-könyveket égettek –, többek közt az ő számlájára írják a brit font 1992-es összeomlását. Soros befektetési alapja akkor arra számított, hogy a szigetország recessziója közepette a brit pénzt előbb-utóbb le kell értékelni, mivel túlértékelten léptették be az európai árfolyamrendszerbe (ERM). Sorosék hatalmas összegben fogadtak a font ellenében, amely akkorát esett, hogy ki kellett lépnie az ERM-ből. Hasonló szerepet játszott Soros az 1997-es délkelet-ázsiai gazdasági krízisben. Elsősorban a maláj ringgit és a thai baht gyengülésére játszott, és nyert. Ezt az érintett országok vezetői úgy interpretálták, hogy Soros és a hozzá hasonló spekulánsok robbantották ki a térséget sújtó válságot.

A milliárdosnak hazánkkal is meggyűlt a baja: néhány éve majdnem félmilliárd forintos bírságot szabott ki a Soros Fund Managementre az akkori pénzügyi felügyelet a 2008. október 9-i tőzsdei kereskedés végén, az OTP papírjaival végrehajtott ügylet miatt. A felügyelet megítélése szerint a shortolás célja a részvény árfolyamának leszorítása volt (az OTP a kereskedés végén több mint kilenc százalékot zuhant). Soros György akkor sajnálkozását fejezte ki, és azt nyilatkozta, hogy az alap működését már nem ő felügyeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.