Pánikolnak a cégek, emelhetik a béreket

Idén a tavalyihoz hasonló arányban vagy még nagyobb mértékben nőhetnek a magyar fizetések.

MNO
2016. 01. 25. 6:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább pánikhelyzet alakul ki a magyarországi cégek körében a krónikus munkaerőhiány miatt, ami folyamatosan felfelé nyomhatja a bérdinamikát 2016 során – értékeltek a Napi.hu-nak a hazai munkaerő-közvetítő cégeknél.

A dolgozóhiány már tavaly is rányomta bélyegét a hazai bérviszonyokra. Makroszinten az elmúlt évek trendjének megfelelően egyelőre alacsonyabb, egy számjegyű emelkedés volt látható – legalábbis a KSH statisztikái szerint. A friss bejelentés alapján a statisztikai hivatal 2015. január–novemberben 4,1 százalékos átlagkereset bővülést mért az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Banki elemzők 2016-ra, a tavalyihoz hasonlóan 3-4 százalékos bruttó és 5-5,5 százalékos nettó bérnövekedést jeleznek előre. A munkaerő-piaci mozgások alátámasztják e várakozásokat, ám előfordulhat, hogy a piaci kényszerek még jobban megtolják a bérdinamikát.

Ugyanis nemcsak a hiányszakmákban, hanem szinte a teljes munkaerőpiacon folyamatos vákuum tapasztalható. Az általános emberhiányt például a kereskedelemben és a gyáriparban jellemzően kisebb emelésekkel próbálták kompenzálni a cégek, hogy elszipkázzák a dolgozókat a konkurenciától. E területeken mára óriási fluktuáció alakult ki: jellemzően olcsó, betanított munkásokkal igyekeznek pótolni az elszivárgókat (jelenleg a kormányzati szándék is hasonló megoldásokat preferálna).

A tavalyi 4 százalék körüli átlagos bérfejlesztése csak a dolgozóhiányra adott gyors reakciókat tükrözik, hosszú távú vagy a termelési mutatók javítását célzó szándékok ezek mögött aligha voltak – véli Dalányi László, a Manpower ügyvezetője. Ráadásul számos alacsony képzettségű dolgozó számára a betanított munkáknál még mindig vonzóbb a közfoglalkoztatás a kevesebb kötöttség miatt, hiszen a minimálbér körüli fizetések és a közmunkásbér közötti kicsi a differencia.

A Manpower ügyvezetője szerint a fordulat akkor következik be, ha a vállalatoknál nagy tömegben jelentkezik kimutatható pénzügyi hátrányként, hogy a képzetlen dolgozók rosszabb minőségben termelnek, sőt, nem kis számban selejtet állítanak elő. Véleménye szerint e negatív a tapasztalatok miatt az eddigieknél látványosan nagyobb mértékű emelésre kényszeríthetik a cégeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.