Papírdisznókon híznak az ágazat ügyeskedői

Az eltitkolt jövedelmek az évi 1200 milliárd forintot is elérhették – titkosították a tanulmányt.

MNO
2016. 01. 29. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesújtó képet fest az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2014 júniusára elkészült és titkosított tanulmánya a magyarországi élelmiszer-termelésről - írta a napilap. A szövegben többek között évi ezermilliárd forintot meghaladó adóelkerülésről, szürke- és feketefoglalkoztatásról, feketén értékesített állatokról és termésekről adnak számot. A kutatók a tanulmányukat másfél éve nyilvános szakmai vitára akarták bocsátani, ám a dokumentumot azóta sem publikálták, amit állítólag a Földművelésügyi Minisztériumban tiltottak meg.

Pedig a tanulmány szerzői semmilyen unortodox módszerrel nem éltek, egyszerűen összeolvasták a különböző nyilvántartásokat, és elgondolkodtak: ha valaki ezer disznót szállít Ausztriába, miként lehet az, hogy csak nyolcszáz érkezik meg? Ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy az export értékesítés után nem kell áfát fizetni, a különbség pedig itthon egyenesen mehet a zsebbe. Erre vezethető vissza az az érdekesség is, hogy míg egy dán koca évente 33 malacot fial, addig az itthoni csak 23-at, legalábbis papíron.

A tanulmány készítői arra is felhívták a figyelmet, hogy a vizsgált időszakban egy mezőgazdasági termelő 10-12-féle adózási mód közül választhatott aszerint, hogy őstermelőként, egyéni vagy társas vállalkozóként termelt, s hogy belépett-e az áfakörbe. Az őstermelői státusz hétféle költségelszámolási és adózási mód választását tette lehetővé, kialakultak az adóminimalizálás jól működő, szinte minden érintett által ismert szokásai – írta a Népszabadság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.