Plutóniumot szállít Japán az Egyesült Államoknak

Tartanak a konvoj előkészületei, állítólag márciusban sor kerül az akcióra.

MTI
2016. 01. 05. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán oktatási és tudományos minisztérium atomtechnológiai részlege egy neve elhallgatását kérő tisztviselője megerősítette az AFP francia hírügynökségnek, hogy tartanak a konvoj előkészületei, de hozzátette, hogy biztonsági okokból nem közölhet további részleteket, sem a szállítmány útvonaláról, sem elindításának pontos időpontjáról.

Japán és az Egyesült Államok 2014-ben állapodott meg a szállításról az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása jegyében. A szóban forgó plutóniumot eredetileg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország szállította Japánnak több évtizede tudományos célokra, és a Tokiótól 150 kilométernyire északkeletre, Tokaiban lévő atomtudományi kutatóintézetben őrizték.

A Kyodo japán hírügynökség értesülései szerint a plutóniumot várhatóan hajón szállítják március végén Dél-Karolinába. Ugyancsak márciusban a felek csúcstalálkozót tartanak Washingtonban a nukleáris biztonságról, hogy szorosabbra fűzzék együttműködésüket a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása terén.

Ez lesz az első jelentős Japánt érintő nukleáris szállítmány 1993 óta, amikor Franciaország szállított egy tonnányi hasadóanyagot a szigetországba, heves vitát kiváltva a szállítmány útvonala által érintett országokban.

Számos szakértő szerint Japánnak elméletileg megvolt az atomfegyver kifejlesztéséhez szükséges szaktudása. A Szato Eiszaku akkori kormányfő által 1967-ben meghirdetett „három atomellenes elv” jegyében azonban Japán kötelezte magát, hogy megtiltja atomfegyver gyártását, tulajdonlását, illetve az ország területére történő telepítését.

A világ egyetlen, atomtámadást elszenvedő országa, Japán 2010-ben beismerte, hogy 1969-ben titkos megállapodásokat kötött az Egyesült Államokkal. Az egyik lehetővé tette, hogy atomfegyvert hordozó amerikai hajók és repülőgépek átutazóban megálljanak Japánban, a másik értelmében az amerikaiak atomfegyvereket tárolhattak az okinavai támaszponton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.