Szankciók mézügyben?

Fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményeztek a méhészek.

Tóth László Levente
2016. 01. 14. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogyasztóvédelmi eljárás megindítását kérte a Pest Megyei Kormányhivatal műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályától a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete Klenáncz József egyéni vállalkozóval szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt – derül ki a lapunk birtokába került kérelemből. Petrus Lajos, a szervezet elnöke kérte azt is, hogy a vállalkozóval szemben alkalmazzák a megfelelő jogkövetkezményeket. Erről azt lehet tudni, hogy a fogyasztóvédelmi törvény alapján a hatóság elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, megtilthatja az áru forgalmazását, értékesítését.

A kérelem indoklása szerint a vállalkozó a forgalmazója két olyan terméknek – egy virágméz és egy akácméz –, amelynek hátsó címkéjén gyártási helyként Magyarország van feltüntetve, valamint – kisebb betűkkel – az, hogy a termék „EU és nem EU-országok mézkeveréke”. Az egyesület a termékekből a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közreműködésével mintát vett, és azokat egy brémai szaklaboratóriumban bevizsgáltatta. Az eredmények szerint mindkét termékben túlnyomórészt kínai eredetű anyag található. Ezen túlmenően a laboratóriumnak az volt a véleménye, hogy összetevői és minőségi paraméterei alapján a virágméz valójában csupán ipari méznek, az akácméz pedig valójában virágméznek minősül.

Fentiek alapján az egyesület szerint a „jogsértő vállalkozás” a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezéseit sértette meg. A termékek címkéjén ugyanis megtévesztő módon tünteti fel, milyen mézről van szó a csomagolásban. Azáltal pedig, hogy a címkén hangsúlyosan tünteti fel a gyártás helyeként Magyarországot (ideértve a magyar nemzeti lobogó használatát is), és kevésbé hangsúlyosan szerepelteti, hogy a termék nem EU-országból származó mézet is tartalmaz, azt a hamis képzetet kelti a fogyasztókban, hogy magyar eredetű mézet vásárolnak. Ugyanezt a benyomást kelti a Klenáncz Méhészet hangsúlyos szerepeltetése is a címkén – hívta fel a figyelmet az egyesület.

Lapunk vásárolt tegnap 500 grammos Klenáncz Akácmézet az Aldiban, az egyesület által idézett felirattal, de más minőségmegőrzési idővel. Azaz az Aldi – amely érdeklődésünkre az ügyben lapzártánkig nem válaszolt – néhány más kereskedőlánccal együtt a mai napig nem szüntette be a „hamis mézek” árusítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.