Az év első hónapjában 0,9 százalék volt az infláció

A januári adat jelentősen elmarad az elemzők várakozásától.

MTI
2016. 02. 11. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A januári adat jelentősen elmarad az elemzők 1,2 százalékos várakozásától. A legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak egy hónap alatt, egy év alatt pedig 3,5 százalékkal. Ezen belül a dohányáruk 5,0, a tömény italok 5,6, a bor 2,3, a sörök viszont csak 0,2 százalékkal lettek drágábbak.

Az üzemanyagok ára jelentősen csökkent, a múlt hónapban 4,2, egy év alatt 5,4 százalékkal.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a sertés tőkehús áfacsökkentésének köszönhetően decemberhez képest lassult az élelmiszerárak emelkedésének üteme, 2,2-ről 1,4 százalékra éves összevetésben.

A ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal drágultak egy év alatt, decemberhez képest 3,0 százalékkal kellett kevesebbet fizetni értük, elsősorban a kiárusítások miatt – ismertette.

Az éves maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 1,5 százalékra emelkedett a decemberi 1,4 százalékról.

A nyugdíjas-fogyasztóikosárra számított infláció 1,2 százalékos volt januárban, decemberhez képest 0,1 százalékos növekedést jelzett a mutató.

Decemberhez képest az élelmiszerek 0,4, százalékkal drágultak. A sertéshús ára 15,3 százalékkal esett vissza januárban az áfacsökkentés hatására, a párizsi, a kolbász ára 2,4, a tejé 0,8 százalékkal volt alacsonyabb. Az élelmiszereken belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára 6,7, a cukoré 1,9, a liszté 1,5, az étolajé 1,1 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatások ára 0,3, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest januárban.

Az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek 1,4 százalékkal drágultak, ezen belül a sertéshús ára 17,2, a tejé 9,9, a sajté 6,9 százalékkal mérséklődött januárban. Az idényáras élelmiszerek ára 22,8, a cukoré 13,2, az étolajé 12,5 százalékkal nőtt.

A háztartási energia ára átlagosan 0,2 százalékkal, ezen belül a palackos gázé 13,0 százalékkal csökkent.

A tartós fogyasztási cikkek 2,0 százalékkal drágultak, ezen belül a használt személygépkocsik 7,3, az újak 3,0 százalékkal kerültek többe, de a televízió 2,7, a számítógépek és a fényképezőgépek 4,0 százalékkal olcsóbbak lettek.

A szolgáltatások 1,3 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest. A telefon és internet 1,9, a postai szolgáltatások 2,4, az egészségügyi szolgáltatások 2,2 százalékkal drágultak, a külföldi üdülés 11,7 százalékkal került többe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.