Egyre nagyobb a felfordulás a világgazdaságban

Ázsiában és Európában is gyengélkednek a mutatók, félnek Kínától és az olcsó olajtól.

RZ
2016. 02. 09. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden Tokióban a Nikkei225 mutató 5,4 százalékkal 16 085,44 pontra esett, és 2014 októbere óta a legalacsonyabb szinten zárt. Európában is csökkentek a legjelentősebb mutatók, a londoni FTSE 100 ugyan enyhén emelkedni kezdett nyitáskor, de utána fél óra alatt 5,666 százalékot zuhant.

A befektetők a részvények helyett inkább a biztonságosabb eszközökbe, arany és államkötvények vételébe kezdtek bele. Elemzők a jelenlegi helyzetet a 2008-ashoz hasonlították, a Lehman Brothers összeomlása előtt is hasonló körülményeket lehetett szerintük tapasztalni.

Megingott a hit a bankok nyereségességében is. Ugyanis a japán és európai központi bankok nem zárták ki a már most is rekord alacsony alapráták további csökkentését, ami a kereskedelmi hitelkamatokat is lefelé szorítja. Ez pedig egyebek mellett a pénzintézetek részvényárfolyamára sem lesz túl jó hatással.

A felfordulást a kínai gazdaság lassulásától való félelem és az alacsony olajár okozza, ha ugyanis ezek a trendek folytatódnak, az a fejlett gazdaságokat is megrendítheti – vélekednek a Citigroup elemzői.

További bizonytalanságot jelent, hogy az Egyesült Államok központi bankja is változtathat monetáris politikáján, mivel a világ legnagyobb gazdasága szintén a gyengélkedés jeleit mutatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.