Kína: manipuláció minden szinten?

Nem lehet hinni a hivatalos statisztikai adatoknak, százezrek mentek tönkre egy ellenőrizetlen online piramisjáték miatt.

Facsinay Kinga
2016. 02. 08. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem egymillió károsultja lehet annak az online befektetési csalásnak, amelyet a 2014-ben alapított Ezubao – Kína egyik neves, személyközi hitelezéssel foglalkozó társasága – követett el. Röpke másfél év alatt 7,6 milliárd dollárral (50 milliárd jüan) rövidítette meg azokat a befektetőket, akik abban a reményben adták oda a pénzüket, hogy a cég jól jövedelmező projekteket finanszíroz belőle. Cserébe az Ezubao a bankbetéteknél sokkal magasabb, 9–14,6 százalékos éves hozamokat ígért. Ám nem csupán a 10 százalék körüli hozamígéret bizonyult hamisnak, a projektek 95 százalékáról derült ki, hogy csak kitalálták őket a cég munkatársai.

A piramisjátékon alapuló szisztéma akkor omlott össze, amikor már nem lehetett az újabb befektetők pénzéből kifizetni a korábbi ügyfeleket. Előtte azonban az alkalmazottak mintegy 1200 számlatömböt és egyéb dokumentumot ástak el hat méter mélyre, így a rendőrségnek két markológépre volt szüksége ahhoz, hogy előkerítse a bizonyítékokat.

Szakértők nem lepődtek meg azon, hogy mindez bekövetkezhetett. A közösségi, személyek közti hitelezés a sokat ostorozott kínai árnyékbankrendszer része. Ezek a cégek hozzák össze a kisbefektetőket azokkal a pénzügyi támogatásra áhítozó cégekkel, amelyek valamirevaló nagybanktól nem kapnának hitelt. Kínában több mint 3800 ilyen platform működik, becslések szerint a piac tavalyi értéke 33,2 milliárd dollár volt. Ezek harmada került mostanában nehéz helyzetbe a kínai gazdaság lassulása miatt, ez ugyanis a becsületesen dolgozó közösségi hitelezőcégek életét is megnehezíti, hiszen egyre nehezebb olyan befektetéseket találni, amelyek megfelelő hozamot ígérnek.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a lassulás valóságos ütemében sem lehetnek biztosak a pénzpiaci szereplők. Nemcsak a nyugati, hanem a kínai szakértők és politikai döntéshozók is minimum gyanakvással tekintenek a hivatalos növekedési adatokra, mert nagyon valószínűnek tartják, hogy manipulálják őket. Erről mi sem árulkodik jobban, mint Li Ko-csiang (Li Keqiang) jelenlegi miniszterelnök 2007-es, a WikiLeaks által kiszivárogtatott beszélgetése, amikor Liaoning tartomány párttitkáraként megsúgta egy amerikai diplomatának, hogy az ország gazdasági adatainak többségét, főleg a GDP-ről szólót inkább csak „iránymutatásnak” kell venni.

Ma is számos jel utal arra, hogy nem beszélt a levegőbe a feltörekvő politikus. Vegyük például 2015 első felének GDP-adatát: a nemzeti statisztikai hivatal szerint ennek nominális értéke 4,65 ezer milliárd dollárra rúgott, de ha összeadjuk a 31 kínai tartomány által beküldött GDP-adatokat, akkor csaknem 10 százalékkal nagyobb összeg jön ki – hívja fel a figyelmet a Bloomberg hírügynökség. A „rejtély” nyitja a helyi vezetők általános gyakorlatában lehet: saját karrierjüket igyekeztek a valóságosnál jobb növekedési adatokkal alátámasztani, mert a politikai előléptetésnél sokáig fontos szempont volt a GDP-növekedés. Nem véletlen, hogy Li Ko-csiang saját használatra kitalált egy olyan mérőszámot, amely a villamosenergia-felhasználás, a vasúti áruszállítás és a hitelkihelyezés adataira helyezte a hangsúlyt, mert így reálisabb képet lehetett kapni a gazdasági növekedésről.

Napjainkra újra fellángolt a vita a kínai adatok megbízhatóságáról, mivel kevesen hiszik el, hogy a tavalyi GDP-növekedés tényleg 6,9 százalékos volt, alig elmaradva a kormány által kitűzött hét százaléktól. Harry Wu közgazdász szerint 2015-ben valójában 3,9 százalékkal bővült a gazdaság, de akad, aki három százalék alatti gyarapodást valószínűsít. A pekingi vezetés tavalyi drasztikus intézkedései – jüanleértékelés, jegybanki lazítások – is arra utalnak, a baj nagyobb lehet a hivatalosan kommunikáltnál. Wu professzor szerint a kínai növekedés sosem volt annyi, amennyivel a kormányzó kommunista párt büszkélkedett: szerinte 1978 és 2014 között 7,1 százalékos lehetett az átlagos éves GDP-gyarapodás a hivatalos 9,6 százalék helyett. Persze ez is impozáns adatnak számít, de egészségtelen ilyen hosszú időre elszakadni a valóságtól. Valószínűleg ezért tulajdonítanak elemzők nagy jelentőséget a Vang Pao-an (Wang Baoan), a nemzeti statisztikai hivatal nemrég kinevezett vezetője ellen a minap indult nyomozásnak. Pao-ant korrupcióval gyanúsítják, ami a kínai pártlogikát ismerők szerint jelentheti azt, hogy Peking új GDP-számítási módszertan bevezetését tervezi: olyanét, amely hihetőbb végeredményt ad.

Ha jobban lehetne bízni az adatokban, akkor kevesebben vonnák kétségbe a kínai válságkezelés hatékonyságát, és kevesebben riogatnának az ázsiai gazdaság összeomlásával – érvelnek elemzők. Addig is, amíg el nem jön az igazság pillanata, a maguk módján igyekeznek felmérni a gazdaság állapotát. A Morgan Stanley a villamosenergia-felhasználás, az acéltermelés, a kormányzati bevétel, az export-import és az autóeladások adatait veszi alapul. Ezek azért lehetnek árulkodó mérőszámok, mert valami nyilvánvalóan nem stimmel, amikor például a hivatalos adatok az ipari termelés jelentős felfutását mutatják, miközben az áramfelhasználás alig nő. A Credit Suisse egyik közgazdásza pedig a 2014-es kínai holdújévi ünnepségek alatt eladott kolbászmennyiségből következtetett arra, hogy már jelentősen lassul a kínai gazdaság motorja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.