Kóka cége behálóz majd négy kontinenst

A Cellum Csoport Európa egyik vezető nemzetközi mobiltárca-szolgáltatója.

MTI
2016. 02. 11. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az együttműködést csütörtökön írták alá a cégek vezérigazgatói Budapesten.

Kóka János, a Cellum Csoport elnök-vezérigazgatója kifejtette: a két cég partnerhálózatának és technológiájának megosztásával négy kontinensen – Ázsiában, Ausztráliában, Európában és Észak-Amerikában – több ezer kereskedőt és több százmillió felhasználót érhet el, akik az üzenetküldéssel egy időben tudnak például fizetni vagy pénzt küldeni.

A megállapodás pénzügyi részleteit – üzleti titokra hivatkozva – nem árulta el a vezérigazgató, ugyanakkor közölte, hogy a tervek szerint az együttműködés legalább 5 millió dollár árbevételt generál a vállalatoknak a következő három évben.

A Fastacash integrálja a Cellum biztonságos mobiltárca-megoldását, valamint mobiltranzakciós és kártyatárolási technológiáját, a Cellum pedig felhasználja a Fastachash közösségi médián keresztüli fizetési képességeit és tapasztalatát – mondta.

„A technológiát várhatóan egy éven belül a magyar felhasználók is igénybe vehetik.”

Kóka János úgy vélte, hogy a következő években a felhasználók preferenciái egyre inkább a közösségi médián keresztüli értékcsere irányába mozdulnak, egyes kutatások szerint pedig 2020-ra a bankkártyás fizetést felváltja a mobilfizetési technológia.

Az IDC előrejelzése szerint a mobiltranzakciók értéke a 2015-ös, kevesebb mint 500 millió dollárról 2017-re 1 milliárd dollárra ugrik – olvasható a sajtótájékoztatón kapott közleményben.

Vince Tallent, a Fastacash elnök-vezérigazgatója elmondta: a világ népességének fele használ valamilyen közösségi oldalt, illetve üzenetküldő szolgáltatást, közülük egyre többen küldenek pénzt ezeken a csatornákon, megváltoztatva a fizetés hagyományos módját.

A Cellum Csoport Európa egyik vezető nemzetközi mobiltárca-szolgáltatója. A cégcsoport banki biztonsági szintű megoldásai a mobilkereskedelem minden területét lefedik, beleértve a vásárlást, fizetést, valamint az érintésmentes technológiákat is. A csoport által üzemeltetett rendszer csaknem kétmillió tranzakciót kezel havonta.

A 2000-ben alapított csoport csaknem 80 százaléka magyar tulajdonban van. 2011 óta több leányvállalatot alapított európai országokban, képviseleti irodát nyitott Észak-Amerikában és Ázsiában. Partnerei között szerepel a Telenor, a Magyar Telekom és a MasterCard is, a közelmúltban írt alá szerződést Indonézia első számú mobilgyártójával.

Az Igazságügyi Minisztérium nyilvános adatbázisa szerint a csoporthoz tartozó, a nemzetközi terjeszkedésért felelős Cellum Global Innovációs és Szolgáltató Zrt. 373,29 millió forint veszteséggel zárta az évet 2014-ben, az előző évi 265,12 millió forint veszteség után. Nettó árbevétele pedig a korábbi 296,47 millió forintról 215,83 millió forintra csökkent.

Kóka János a deficitet az elmúlt években kutatás és fejlesztésekre költött összegekkel indokolta az MTI-nek. A cégcsoportba összességében az utóbbi 1,5 évben 800 millió forintot, az utóbbi 5 évben pedig összesen 1,6 milliárd forintot fektettek be a tulajdonosok, amit túlnyomórészt fejlesztésekre fordítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.