Nem értik, miért kell az új hatóság

Júliusban indul az adótanácsadókat és a könyvelőket ellenőrző közpénzügyi hatóság.

Horváth Attila
2016. 02. 10. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincsenek hírek a pénzügyi ágazati közfelügyeletről, pedig már tavaly év végén kiderült, hogy július 1-jétől bevezetik. Időszerű lenne információhoz jutni, ugyanis rendkívül sok a kérdőjel és a probléma a hatóság körül – mondta lapunknak Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Január végén számolt be arról a Magyar Idők című kormánypárti napilap, hogy körvonalazódik a szervezet felépítése, és a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, valamint a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felel majd. A lap közölte, bizonyos felfogás szerint az adóügyi és a pénzügyi visszaélések elkövetése szoros kapcsolatban van azzal, hogy még mostanában is hiányos a pénzügyi és az adószakma ellenőrzése.

Az adótanácsadói szakma egységesen nemtetszését nyilvánította ki a nyakukba ültetendő szervezettel és az indoklással kapcsolatban. Vadász Iván lapunknak arról beszélt, hogy továbbra sem tartják jó megoldásnak új hatóság bevezetését az adócsalások és pénzügyi visszaélések megakadályozására. Az alelnök hozzátette, az érintett szakmákat képviselő szervezetekkel való érdemi egyeztetés nélkül dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Cáfolta azt a vádat is, hogy a szakma képviselői az adócsalók segítői lennének. Hangsúlyozta, a tárca érvelése téves, aki adót csal, az leginkább a lebukás után szokott adótanácsadóhoz fordulni.

Az egyesület elnöke, Zara László korábban beszélt arról, hogy nyáron véleményezték a tervezet könyvelők ellenőrzésére vonatkozó részét, számos kritikai észrevételt tettek, de azóta sem látták a továbbfejlesztett anyagot. Vadász Iván szerint hiába várnánk az új hatóságtól az adóbevételek növekedését, szerinte az ellenőrzésekhez meg kell határozni, hogy egyáltalán ki számít adótanácsadónak. A könyvelők és a könyvvizsgálók helyzete világos, de adótanácsadással ügyvédek, közgazdászok is foglalkoznak. Így vagy őket is ellenőrzik, vagy elveszik tőlük azt a jogot, hogy foglalkozzanak ezzel a területtel. Az alelnök kitért arra is, hogy jelenleg is ellenőrzi őket a minisztérium, többek között a hivatalos, kreditpontot érő adószakmai előadásokat is jóvá kell hagyatniuk a tárcával. Egyelőre az sem nem világos, kikre terjed majd ki a szervezet hatálya: csak az önállóan működő szolgáltatókra vagy a vállalatokon belül dolgozó szakemberekre is. Jelenleg egyébként mintegy 40 ezer mérlegképes könyvelőt, 15 ezer adótanácsadót és adószakértőt, valamint 4 ezer könyvvizsgálót tart számon a szakma.

Vadász Iván szerint a rengeteg megszűnő állami és hozzájuk köthető intézmény mellett kérdéses, hogyan jön majd létre egy újabb. Mint mondta, a nyáron induló, jelentős létszámmal működő hatóság léte ellentmondásban áll a kormány által nemrég bejelentett bürokráciacsökkentési törekvésekkel. Az NGM lapzártánkig nem válaszolt a témában feltett kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.