Százmilliós kártérítés a MÁV-nál

A Budapest–Győr–Hegyeshalom-vonal késései miatt fizetett legtöbbet a vasút.

Gyöngyösi Balázs
2016. 02. 09. 5:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 11 850 esetben 108,8 millió forint értékben fizetett kártérítést a MÁV 2015-ben – közölte a Magyar Nemzettel a társaság kommunikációs igazgatósága. Ebből 7400 esetet és 8,8 millió forintos összeget tett ki a belföldi átalány-kártérítések száma, a fennmaradó 4450 darab, illetve 100 millió forint mind nemzetközi vasútvonalhoz köthető. A vállalat azzal magyarázta lapunknak a nemzetközi tételek jelentős emelkedését, hogy a Budapest– Győr–Hegyeshalom vasútvonalon közlekedő vonatokon késéseket okoztak a rendőrségi intézkedések, illetve átmenetileg szünetelt a nemzetközi személyforgalom. Tájékoztatójában a MÁV erre külön nem tért ki, de mindez az országon átvonuló migránsok jelenlétének tudható be, a legtöbben ugyanis ebben az irányban indultak Bécs, illetve München felé. A hatósági ellenőrzések miatt pedig lelassult a forgalom.

Összehasonlításképpen 2014-ben a belföldi vasútvonalakon 9300 esetben fizetett összesen 9,1 millió forint kártérítést az állami cég, a 2700 nemzetközi kártérítés pedig 23 millió forintot tett ki. Idehaza 2013-ban 14 800 eset 14 millió forintot emésztett fel, az országhatárokon túlnyúló járatokon kerek 3000 kártérítés 39 millió forintot vett ki a MÁV kasszájából. Összességében megállapítható, hogy ha nincs a migránsválság, évről évre csökkenne a kártérítések darabszáma és összértéke, így viszont a 2013-as 53 millió és a 2014-es 32,1 millió forintos összeg után tavaly 20-25 millió helyett jött a kiugróan magas 108,8 millió forint.

– Az üzletszabályzat szerint ha az utas érvényes menetjeggyel rendelkezik, akkor elszállítására a MÁV-Start mindenképpen köteles, a szállítás során bekövetkező késés esetén pedig feláras vonatoknál átalány-kártérítés kifizetése is kérhető – hangsúlyozta lapunknak a cég. Gyorsvonat vagy InterCity esetében 30–119 perc késésnél a menetjegy árának 25 százaléka, 120 perc vagy annál nagyobb késésnél a menetjegy árának 50 százaléka járhat vissza. Az utas a menetjegypénztáraknál, illetve a vasúttársaság bármely szervezeti egységénél is bejelentheti az átalány-kártérítésre vonatkozó igényt, amelyet az elbírálására jogosult illetékes szervezeti egységhez továbbítanak. Ilyenkor csatolni kell az eredeti menetjegyet, a helyjegyet vagy pótjegyet is. Az utasok az ügyintézésről érdeklődhetnek telefonon, e-mailben, valamint a MÁV-Start személyes ügyfélszolgálati irodáiban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.