A gazdáknak bejött az új támogatás

Nem jár automatikusan a zöldítési pénz, ezért a bankok nem szívesen számítják be a hitelezésnél.

Tóth László Levente
2016. 03. 16. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új korszak kezdődött az agrártámogatások rendszerében, miután az Európai Unió megreformálta közös mezőgazdasági politikáját. Az úgynevezett zöldítési támogatás múlt évi bevezetése óta ugyanis a hagyományos területalapú támogatások mértéke a megelőző évekhez képest jelentősen csökkent. A tagállami pénzügyi boríték hozzávetőleg már csak a felét teszi ki a korábbi évekről is ismert egységes területalapú (SAPS) támogatásnak, a fennmaradó részt egyéb közvetlen támogatások adják. Ezek közül a legjelentősebb – 30 százalékos részesedéssel – a zöldítés, amelyet csupán akkor kapnak kézhez a gazdák, ha a területen betartanak jó néhány, a talaj- és vízminőség, valamint a biodiverzitás szempontjából helyes gyakorlatot.

– Bár a zöldítési előírások betartása papírforma szerint nem okozhat gondot, az ökológiai célterületek kialakítása merőben újszerű gondolkodást igényel – véli Cserháti Gábor, a KPMG magyarországi agrártámogatásokért felelős igazgatója. A friss szabályozás nemegyszer módosult még a kérelmek beadása közben is, ami a gyarapodó helyszíni ellenőrzési szempontok mellett komoly kihívást jelentett nemcsak a gazdák, hanem az ellenőrzést végző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára is. Készült erre a hivatal is, ezért – főként a kapcsolódó helyszíni ellenőrzési munkák végrehajtására – országosan 60 új ellenőrt vettek állományba. A zöldítési pénzt igénylő gazdáknak egyébként a 15 hektárnál nagyobb területek esetében a szántóterület 5 százalékával megegyező méretű ökológiai célterületet kell kijelölniük. Akadtak azonban eltérő gyakorlatok annak kapcsán, hogy miképp adódik össze az említett 5 százalék, azaz mit és mekkora földterülettel lehet célterületként számba venni.

Mivel Brüsszel is tisztában volt a kihívásokkal, már „félúton” előállt egy olyan egyszerűsítési csomaggal, amely lehetővé tette, hogy a hivatal emberei már az első helyszíni ellenőrzés során segítsék a gazdákat a célterületek teljes körű meghatározásában. Ugyanakkor a vonatkozó jogszabályok is további kérdéseket vetettek fel az első évben. Például azt, hogy a célterületként számba vehető ökológiai jelentőségű másodvetésnek meddig kell a földben lennie. A szabályozás ugyanis csak azt az időintervallumot határozza meg, amikor a másodvetést el kell végezni, a másodvetés időtartamát azonban nem szabályozza.

A KPMG igazgatója szerint az új támogatási forma nemcsak a földeken, hanem a hitelintézeteknél is okozhat némi fejtörést. A bankok ugyanis a régi földalapú támogatásra szívesen adtak kölcsönt, hiszen azt a pénzt a gazda szinte mindig megkapta, így az SAPS-összeg akár 95 százalékát is meghitelezték a gazdálkodóknak az időszaki munkák elvégzésére. Az új rendszerben ezzel szemben a korábbi keretösszeg 30 százaléka, a zöldítési támogatás csak akkor jár a gazdának, ha az ellenőrzéseken is megfelel. Érthető, hogy ezek után a bankok vonakodnak az eredeti összeget figyelembe venni a hitellimitek meghatározásakor. Ez is oka annak, hogy nem kevés gazda szembesülhetett finanszírozási nehézségekkel az utóbbi időben, noha az MVH még 2015 októberében elkezdte fizetni az előlegeket.

A magyar gazdák mindenesetre már az első zöldítést is tartalmazó támogatási évben, azaz tavaly mintegy 5 millió hektárra igényelték a pénzt, több mint 174 ezren.

A KPMG információi szerint a kért támogatás elenyésző része veszett csak el valamilyen igénylési hiba miatt. A 2015-ös „tanulóévben” megszerzett tapasztalat sokat segíthet a termelőknek abban, hogy Magyarország idén is a lehető legnagyobb mértékben kihasználja a rendelkezésére bocsátott keretösszeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.