Akár a bankóprést is beindíthatja az EKB

Ha nem lendül fel az eurózóna gazdasága, tovább csökkentheti a kamatot az EKB.

MTI
2016. 03. 18. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A La Repubblica című olasz lap pénteki számában megjelent interjúban Peter Praet kifejtette: a kamatszint még nem érte el az alsó határt, noha az EKB tisztában van vele, hogy a negatív kamatok milyen kedvezőtlenül hatnak a bankok nyereségességére.

Ha valamilyen megrázkódtatás következtében romlanának a kilátások, és a finanszírozási feltételek irányukban vagy méretükben nem lennének alkalmasak a gazdaság és az infláció élénkítésére, akkor a kamatcsökkentés még mindig ott van a fegyvertárunkban – mondta Praet.

Az EKB a múlt héten 0,05 százalékról nulla százalékra csökkentette irányadó kamatát, 60 milliárdról 80 milliárd euróra bővítette kötvényvásárlási programját, és mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot. A bank ezenkívül újabb hosszú távú refinanszírozási programokat jelentett be, és a vállalati kötvények egy bizonyos körére is kiterjesztette kötvényvásárlási programját.

A tőzsdéken először ugrásszerűen emelkedtek az árfolyamok. A hangulat azonban hamar megfordult, mikor a piacok Mario Draghi bankelnöknek azt a mondatát, hogy további kamatcsökkentésre már ne nagyon számítson senki, kezdték úgy értelmezni, hogy az EKB kifogyott a stimuláló eszközökből. Peter Praet a monetáris enyhítésnek azt a szélsőséges formáját sem zárta ki, hogy az EKB egyszerűen pénzt nyomtat, melyet a szociális rendszeren keresztül szétoszt az emberek között.

„Igen, lehet pénz nyomtatni és szétosztani, ez a helikopterpénz. A lehetőség, legalábbis elméletben fennáll” – mondta, de hangsúlyozta: a kérdés az, hogy milyen esetben és mikor célszerű ehhez a valóban extrém eszközhöz folyamodni.

Az égből lehulló ingyen pénz, a helikopterpénz gondolatát Milton Friedman közgazdász vetette fel, mint olyan eszközt, amellyel a fogyasztást felpörgetve mozgásba lehet hozni a stagnáló és deflációval küzdő gazdaságokat. Ezt az EKB statútuma is megengedné, mert az csak a költségvetés finanszírozását tiltja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.