Az FM sokallja a kutyafajtákat

Gyökeresen megváltozik a hazai tenyésztés rendszere, a tárca ugyanis komoly problémákat lát.

Tóth László Levente
2016. 03. 21. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem Európában, sem a világ többi részén nem ismert az ebtenyésztésnek az eddigi hazai szabályozáshoz hasonló rendszere, csak a gazdasági haszonállatoknál alkalmaznak állami felügyeletet, ez a tevékenység ebeknél mindenhol a civil világ részeként működik – így indokolta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) lapunk érdeklődésére, miért van szükség arra, hogy az állam lényegében feladja az ebtenyésztés felügyeletét. A tárcánál emlékeztettek: a változás a nemzetközi gyakorlatot követi le, hiszen a magyarországi ebtenyésztés szabályozása eddig a fajtatiszta ebek tenyésztésére, a tenyészállatok előállítására, törzskönyvezésére, tenyésztési adataik gyűjtésére és tenyésztési programjuk végrehajtására, tehát az adott fajta fenntartására vonatkozott.

Az elmúlt közel két évtizedben a tenyésztésszervezés gazdasági haszonállatokhoz hasonló szabályozása nem váltotta be a hozzá fűzött szakmai elvárásokat, s nem is látszik indokoltnak a fenntartása. Ezért vonul ki a hazai ebtenyésztés jogi szabályozásából az állam szinte teljes mértékben, kizárólag a kilenc magyar ebfajtánknál őrizve meg a tenyésztőszervezetek rendszerét, mert ezeknek a fajtáknak – génmegőrzési szempontból – szükséges a külön védelme.

Az állam tehát a továbbiakban a kilenc magyar ebfajta kivételével nem ellenőrzi az ebek tenyésztési programjának végrehajtását, törzskönyvezését, a származási igazolás kiállítását, teljesítményvizsgálatát, azaz a fajtákkal kapcsolatos tenyésztési folyamatot. A törzskönyvek, illetve a származási igazolások a kilenc magyar ebfajtánál továbbra is közokiratnak fognak számítani, míg az egyéb ebek esetében magánokiratnak.

Érdeklődtünk arról is, hogy „hiteles” törzskönyv hiányában mire hivatkozva kérnek majd magas vételárat a „nem magyar” kutyafajták esetében a tenyésztők. Az FM szerint az, hogy az ebtenyésztési munka termékét – a tenyészállatot, illetve szaporítóanyagot – a kilenc magyar ebfajta kivételével a magyar állam a továbbiakban a tenyésztési hatósági rendszerén keresztül nem ellenőrzi, nem jelenti azt, hogy a nem magyar ebfajtát tenyésztőnek az általa előállított termékért nem kellene jogi felelősséget vállalnia.

A felelősség továbbra is fennáll, és vitás kérdésekben bírósági úton lehet a jogvitákat rendezni. Az árat pedig teljes mértékben a piac alakítja majd, mint most is. A tenyésztőnek így a jövőben azt kell mérlegelnie, hogy továbbra is megéri-e neki a tenyésztési munkát végeznie vagy sem, a vevőnek pedig azt, hogy az állam által nem ellenőrzött tenyésztési folyamatból származó ebeket megveszi-e vagy sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.