Hamarosan kivonul a Tigáz

A Magyar Áramszolgáltató Kft. átveszi a Tigáz szabadpiaci földgáz-kereskedelmi részlegét.

Illés József
2016. 03. 10. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervek szerint április elején lezárja a Tigáz Zrt. és a Magyar Áramszolgáltató (MÁSZ) Kft. azt a tranzakciót, amely során a MÁSZ átveszi a Tigáz magyarországi szabad piaci gázportfólióját. A megállapodás értelmében – amelyet a Gazdasági Versenyhivatal már jóváhagyott – a német RWE energetikai konszern magyar leányvállalata, a Magyar Áramszolgáltató Kft. átveszi a Tigáz szabadpiaci földgáz-kereskedelmi részlegét, valamint a cég értékesítési csoportját is. A tranzakciót követően az olasz ENI energiatársasághoz tartozó Tigáz Zrt. befejezi a szabad piaci gázkereskedelmet Magyarországon.

A cég még tavaly visszaadta az egyetemes gázszolgáltatási engedélyét, vagyis bejelentette, hogy kivonul a lakossági piacról. Ez a folyamat várhatóan októberre ér véget. A Tigáz háztartási ügyfeleit az állami Főgáz Zrt. veszi át, s októbertől ez a vállalat lesz az egyetlen lakossági gázszolgáltató az országban.

Az eredetileg mintegy 800 ezer fővárosi felhasználót ellátó Főgáz ügyfélköre tavaly augusztus óta duzzad. Akkor a Magyar Telekom csaknem 60 ezer földgázfogyasztóját vette át az állami társaság. Ezt követően január elejétől a korábban az E.ON német energetikai konszern magyar leányvállalataihoz tartozó 600 ezer lakossági földgázfogyasztó került át az állami céghez. A francia hátterű GDF Suez mintegy 750 ezer fogyasztóját július 1-jétől látja majd el a kormányzati gáztársaság. A Tigáz Zrt. 1,2 millió fogyasztóját pedig legkésőbb idén októberig vonja szolgáltatási körébe Főgáz. Így az állami gázipari társaság több mint 3,4 millió lakossági fogyasztó gázszolgáltatója lesz.

A Tigáznak ősztől már csak a hálózatüzemeltető társasága marad meg. Ez a vállalkozás működteti az ország mintegy 88 ezer kilométeres vezetékhálózatának jelentős hányadát, megközelítőleg 33 ezer kilométert. Úgy tudjuk: az anyavállalat, az ENI ezt a céget is értékesítené, de vevőként a jelenlegi jogi és gazdasági környezetben csak a magyar állam jöhet szóba. A kormányzat pedig egyelőre hezitál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.