Reneszánszukat élik a helyi pénzek

A kafetériautalványok utódai lehetnének a regionális fizetőeszközök.

Tóth
2016. 03. 16. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új lehetőségek nyílhatnak a balatoni korona, illetve a helyi pénzek számára azzal, hogy az uniós döntés nyomán megváltozik a kafetériarendszer, erre vonatkozó javaslatunkat már el is juttattuk a Nemzetgazdasági Minisztériumba (NGM) – mondta lapunknak Leitold László. A balatoni korona elindítója emlékeztet arra: már tavaly is kezdeményezték, hogy a helyi pénzek bekerüljenek a kafetériaelemek közé, de akkori felvetésüket nem koronázta siker. Az Erzsébet-utalvány megszűnésével vagy átalakulásával azonban jelentősen meg tudna növekedni a kedvezményeket kínáló helyi pénzek forgalma, s villámgyorsan létrejönnének újabbak is – vélekedett.

A mostanában virágkorukat élő helyi pénzek előnyeit számos külföldi példa mutatja, Svájcban például két fő fizetőeszköz van forgalomban: a svájci frank és a helyi valuta. Magyarországon a helyi pénzek közül elsőként a soproni kékfrank indult el a HA-MI-Összefogunk Európai Szövetkezet „bábáskodásával”, 2010-ben. A szövetkezet elnöke, Perkovátz Tamás szerint náluk sikeresen működik a helyi pénz rendszere. A kékfrankot a 2008–2009-es gazdasági válság hívta életre, a regionális fizetőeszköz egyetlen funkciója pedig a cserék lebonyolítása. A helyi pénz váltását a kibocsátó végzi úgy, hogy nincsen eladási és vételi árfolyam, csak egy 0,25 százalékos jutalék terheli az összeget. A soproni helyi pénz után indult a már említett balatoni korona, az alsómocsoládi rigac, a bocskai korona és legutóbb a tokaji dukát. Tervezték ugyan, de egyelőre nem vezették be a rábaközi tallért, a kiskőrösi pengőt, valamint a zselici dénárt sem.

A helyi pénz alapvető célja, hogy az adott térségben erősítse a közösséget, és különféle kedvezményekkel arra ösztönöz, hogy a helyben megkeresett pénzt helyben is költsék el. Ám miközben körük egyre bővül, akadnak egyelőre elakadt kezdeményezések is. – A soproni kékfrankkal szinte egy időben felvetődő „munkanevén” zselici dénár ügye egyelőre „alszik” – fogalmazott lapunknak Palkó Sándor László pénzügyi közgazdász, tanár. A több megyére átnyúló, tágabb tájegység pénzének egyik megálmodója emlékeztet arra, hogy Varga Józseffel, a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara tudományos dékánhelyettesével – akkor még docensével – együtt 2011 környékén az akkori, viszonylag magas jegybanki alapkamat mellett aktuálisnak látták egy helyi pénz bevezetését. Úgy vélték, a zselici dénárnak nemcsak gazdaságélénkítő hatása lenne, hanem közvetett marketingszerepe is fontos lehet, és a vásárlóerő helyben tartásával egyidejűleg a helyi termékeket, kereskedelmet, vendéglátást is kicsit előtérbe helyezné. Mint hozzátette, ők szervezték az első országos konferenciát a helyi pénzekről 2010 decemberében, ám az esemény közvetlen hatása az volt, hogy Kaposvár polgármestere különböző hírforrások szerint bejelentette: ő szeretné létrehozni a helyi pénzt a városnak. Ebből azonban azóta se lett semmi sem. Palkó Sándor László szerint azonban nincs veszve a zselici dénár ügye, de jelenleg nincs meg az a gazdasági-pénzügyi környezet, illetve akarat, amely elindíthatná a folyamatokat, és a város jelenlegi vezetősége is talán más irányban gondolkodik. – Kaposvár kedvező hozzáállásán túl külső mozgatórugóra is szükség lenne a zselici dénár elindításához – vélte a közgazdász, aki szerint akkoriban nem is lett volna szükség húszmillió forintra sem az induláshoz, annak idején ennek az összegnek a felével, háromnegyedével számoltak. – Húszmillió forintból marketinggel együtt most is el lehetne indítani a zselici dénárt – tette hozzá.

A Tokaj-Hegyalján a héten bevezetendő dukátnak is egy-két évre lesz szüksége ahhoz, hogy teljesen kiépüljön és gördülékenyen működjön a rendszer. A forgatható utalványt egy az egyben váltják a forinttal, és a bankók névértéke is megfelel a hivatalos magyar fizetőeszköz címleteinek. Tatárka József mádi polgármester lapunknak korábban elmondta, hogy a kétezer lelkes Mádon tizenöt-húsz elfogadóhellyel számolnak. A szerződött partnerek valószínűleg három-öt százalék kedvezményt adnak a dukáttal fizetőknek. Mivel Tokaj-Hegyalján negyven-ötvenezren élnek, ha a többi település is hozná az átlagot, jelentősen megélénkülhetne a helyi gazdaság.

Varga István, a 2013-ban alakult Helyi Pénzek Szövetségének elnöke már legalább másfél évtizede foglalkozik ezekkel a pénzhelyettesítő fizetőeszközökkel, nemzetközi szinten is. Mint azt lapunknak kifejtette, a helyi pénzhez jelenleg köthető előnyök még nem túl kézzelfoghatók, önmagában a néhány százaléknyi kedvezmény nem feltétlenül mozgatja meg a lakosságot. A fizetőeszköz használata hosszabb távon akkor előnyös a közösség egésze számára, ha forgalma eléri a „kritikus tömeget”, rövid távon viszont az embereknek nem lesz feltétlenül jobb a gazdasági helyzetük. Igaz, attól már kedvezőbb lehet, ha adnak egymásnak esélyt a vásárlással. – A jelenlegi körülmények között ugyanakkor – ha nincs helyi ipari tevékenység – a helyi pénz nem tudja kifejteni ezt az előnyét – vélekedett az elnök. Mint lapunknak korábban elmondta, a jegybank egyik tanulmánya szerint a vállalkozások elszámolásának a fele 50 kilométeres sugarú körön belül valósul meg, tehát van távlat a helyi gazdaságok élénkítésében. Varga István Orbán Viktor kijelentése kapcsán – miszerint pénzben adják oda majd a kedvezményt, és nem lesz külön Erzsébet-utalvány – elmondta: ő el tudná képzelni, hogy a kedvezményes béren kívüli juttatást olyan pénzben kapják az emberek, amit helyben kell elkölteni. – Ezt azonban tényként kijelenteni egyelőre túl merész dolog lenne, a lehetőségeket ugyanis alaposan meg kell vizsgálni – hívta fel a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.