Szabotálta a Fidesz az ellenőrzést

A letelepedési államkötvények körüli kérdésekre kerestek volna választ a parlamentben – sikertelenül.

Wiedemann Tamás
2016. 03. 31. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett a letelepedési kötvényeket vizsgálni hivatott ellenőrző albizottság mai ülése. A testület összehívását az ellenzéki országgyűlési képviselők kezdeményezték, miután a sajtóban sorra jelentek meg a kötvényüzlettel kapcsolatban korrupció gyanújára utaló információk.

A Fidesz-frakció kilenc perccel az esemény kezdete előtt adott ki egy sajtóközleményt, amelyben nevetségesnek nevezte az albizottság kezdeményezését, ezzel indokolta távolmaradását.

„Volner János a gazdasági bizottság alelnöke volt a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos döntések meghozatalakor. Ezek a bizottsági ülések nyilvánosak voltak, ott bárki kérdéseket tehetett fel. Ehhez képest Volner János egyszer jelentkezett felszólalásra, de egyetlen alkalommal sem kérdezett” – írták.

Volner János, az albizottság jobbikos elnöke elmondta: azért hívták össze az ülést, hogy ellenőrizzék az Országgyűlés nevében, a meghozott törvényeket hogyan hajtják végre. – Meghívtuk Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, Habony Árpádot, a kormányfő informális tanácsadóját és Shabtai Michaeli grúz–izraeli üzletembert, azonban egyikük sem jelent meg – mondta Volner János.

Az ellenzéki képviselő szerint a bizottsági ülés határozatképtelensége miatt nem tudta meg a közvélemény, hogy miért jó üzlet az államnak a letelepedési kötvény, miért tűnnek fel offshore hátterű cégek, és hogyan fér össze a Fidesz offshore lovagok elleni küzdelmével, hogy egyre több hasonló cég tűnik fel a kormány közelében. Volner lapunk kérdésére elmondta: írásban keresik meg Rogánt és a kormányt a kérdéseikkel, illetve a közvetítő vállalkozásokat.

Jelenleg hat vállalkozás értékesíthet letelepedési állampapírt, ezek egy kivételével olyan offshore helyszíneknek tartott országokban vannak bejegyezve, mint a Kajmán-szigetek, Málta, Ciprus és Liechtenstein. A letelepedésikötvény-program lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 93 millió forint) névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak, amelynek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben. Az állam ugyanakkor diszkontáron bocsátja ki a kötvényeket, azaz hiába ad 300 ezer eurót a külföldi a közvetítő cégnek, utóbbi csak 271 ezer eurót utal át az államnak, ami öt év után fog 300 ezret érni. A cég a kamaton 29 ezer eurót nyer, amit lényegében lejáratkor a magyar adófizetők állnak, miközben 45–60 ezer eurós szolgáltatási díjat is kérnek a közvetítők a külföldiektől. Csupán egyetlen állampapír értékesítésekor 23–27 millió forintos bevételre tesznek szert a cégek, ami óriási összeg. A letelepedési program indulása óta az idén februárig 3538 kötvényt adtak el, lapunk számítása szerint 81–97 milliárd forintot kerestek csak a közvetítőcégek az ügyleten. A dolog további furcsasága, hogy két és félszer több kamatot fizetnek a magyar adózók, mintha a kormány piaci körülmények között értékesítené az állampapírt. A letelepedési kötvényt közvetítő cégek fix, kétszázalékos hozamot kapnak, míg a másodpiacon az ötéves, euróalapú magyar kötvény 0,8 százalékos kamatot fizet csupán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.