Teherkönnyítést várnak

Úgy látszik, nem hozott végleges megoldást a devizahitelek forintosítása.

Hajdú Péter
2016. 03. 14. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan ajánlást tett közzé a minap a Magyar Nemzeti Bank a pénzintézetek számára: ebben arra kéri őket, hogy legkésőbb szeptember végéig keressék meg a nem fizető hiteleseket, és igyekezzenek megegyezni velük arról, miként tudják teljesíteni kötelezettségeiket. Tehát Matolcsy György jegybankelnök 2010 májusában – akkor még a gazdasági miniszteri tárca várományosaként – hiába ígérte meg a devizahitelesek megmentését, az akciók nem igazán voltak sikeresek. Csak a végtörlesztés jelentett valódi segítséget a devizában eladósodottaknak. Közülük is inkább a tehetősebbeknek, hiszen kedvező árfolyamon fizethették ki tartozásukat, akár forinthitel felvételével is.

Ennek során 180 forintos svájcifrank- és 250 forintos euróárfolyamon tudtak kiszállni az adósságból a családok, vagyis a forint gyengülése okozta veszteség jó részét ez esetben a bankokra hárította a kormány. Később ilyesmi már nem fordult elő többé. Az persze igaz, hogy az egyoldalú kamatemelések és a jogtalan díjemelések miatt elrendelt visszatérítések nyomán egy éve összességében így is több mint 700 milliárd forintot kaptak vissza a devizahitelesek, de ez nem egyenlítette ki az elszenvedett árfolyamveszteségeket. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kifejezetten jól járt: a devizahitelek forintosításán eurónként akár 40 forintot is nyerhetett.

Annál is inkább kényelmetlen lehet a kormánynak és a jegybanknak a helyzet, mert a közelmúltban nemcsak a Magyar Nemzetnek nyilatkozó pénzügyi szakértők, de a Bloomberg hírügynökség által megszólaltatott nemzetközi szakemberek is arról beszéltek, a jelenlegi kormányzat gazdaságpolitikájának fontos eleme a forint gyengítése. Ez nemzetgazdasági szinten még érthető is lehet, hiszen az export ösztönzése szempontjából hazánknak hasznos a gyenge forint. (Bár vannak, akik kétségbe vonják e gazdaságpolitika hatékonyságát, mert a magyar exportban magas az import aránya, s alacsony a hozzáadott érték.) A Portfólió.hu által idézett Bloomberg-cikkben például a Nomura londoni közgazdásza, Peter Attard Montalto egyenesen arról beszél, „a magyar jegybank implicit célja, hogy a 310-es szint felett tartsa a forint– euró árfolyamát, de ezt az árfolyamküszöböt persze nem mondja ki”. Wolfgang Ernst, a Raiffeisen Bank bécsi devizaelemzője is úgy gondolja: az MNB minden lehetséges módon igyekszik megakadályozni a forint felértékelődését annak érdekében, hogy a gyengébb hazai valutával támogassa a gazdaságot.

Egyértelműnek látszik tehát, hogy a magyar kormány – a jegybank segítségével – nemzetgazdasági érdekből gyengítette, illetve tartja most is gyengén a forintot, miközben az egykor devizában eladósodottak százezrei mennek tönkre. Ezt igazolják az MNB legfrissebb adatai is: a devizahitelesek megmentéséről szóló hangzatos fogadkozások ellenére 130 ezer magyar család még ma sem tudja fizetni forintra váltott, egykori devizaadósságát. Számukra ugyanis piacihoz közeli – 256,5 forint svájci frankos és 309 forint eurós – árfolyamon váltották forintra devizahitelüket.

Ez egyben azt jelenti, az ország gazdasági vezetése nem mert, vagy nem akart szembemenni a pénzügyi szektorral, s így a forintgyengítő gazdaságpolitika okozta árfolyamveszteséget nem a bankokra, hanem gyakorlatilag teljes mértékben a devizahitelesekre terhelték. A magas árfolyamon történő átváltást lényegében kötelezővé tették, így most már esélyük sincs az egykori devizaadósoknak arra, hogy egy megváltozott gazdaságpolitika esetén az erősödő hazai valuta miatt bekövetkező árfolyamnyereség enyhítse a terheiket. (Azt ugyanakkor el kell ismerni, hogy a kormány és a jegybank szerencsés időpontban, a svájci frank euróhoz kötésének megszüntetése, azaz a további forintgyengülés előtti árfolyamon forintosította a devizahiteleket, vagyis lehetett volna rosszabb is.)

Az elmúlt évek árfolyam-ingadozásainak vizsgálatából is kitűnik, hogy igazuk lehet azoknak a hazai és nemzetközi elemzőknek, akik szóvá teszik a tudatos forintgyengítést. Amint korábban lapunkban megírtuk, 2008 januárja és 2010. április vége (a parlamenti választás második fordulóját követő nap) között mintegy 20 százalékkal – 153-ról 183 forintra – esett a forint kurzusa a svájci frankkal szemben. Vagyis a 2008-as válság okozta veszteség csaknem ötödével növelte a törlesztőrészleteket. Ám a kormány gyengítő árfolyampolitikája miatt 2011 és 2014 között – a felvételkori árfolyam függvényében – további 20–40 százalékos törlesztőrészlet-emelkedés következett be, amely legsúlyosabban a svájcifrank-hiteleseket sújtotta. Ez pedig sokak számára a véget jelentette, hiszen az amúgy is feszített családi költségvetés ekkora pluszterhet már nem bírt el.

Szakértők is érthetetlennek tartják, miért nem mentette meg a kormány jóval korábban a devizahiteleseket, amikor még olcsóbban megtehette volna. A kormányváltás után az Equilor Befektetési Zrt. 250–600 milliárd forintra becsülte az addig elszenvedett árfolyamveszteség miatt a forintra váltás költségeit. Ekkora összeget pedig nem lett volna lehetetlen előteremteni, hiszen csak a Mol-tulajdonrésznek az oroszoktól való kivásárlására 500 milliárd forintot költött a költségvetés 2011 tavaszán. Ha az állam adja a segítséget, még jogi problémák sem vetődhetnek föl, hiszen a bankok a pénzüknél maradnak, legfeljebb a jövőbeli elmaradt haszon miatt panaszkodhatnak.

A haszon pedig egyértelmű lett volna: nemcsak több százezer családot mentettek volna meg a csődtől, illetve enyhítettek volna jelentősen gondjaikon, de a csökkenő, illetve alacsonyan maradó törlesztőrészletek miatt a fogyasztás is hamarabb emelkedett volna. Utóbbi pedig segíthette volna a növekedést. Így viszont jegybanki vélemény szerint is súlyos pénzügyi és társadalmi kockázatot jelent a nem fizető adósok – 130 ezer család – magas száma. Súlyosbítja a helyzetet, hogy 82 százalékuknál magasabb a mostani tartozás, mint a fölvett hitel összege, illetve hogy az érintett családok 44 százalékának nagyobb a tartozása, mint a lakása értékének 80 százaléka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.