Túl sokfajta közterhet fizetünk?

Az áfából származik a hazai adóbevételek egynegyede.

Horváth Attila
2016. 03. 11. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számításaink szerint összesen 60 adófajta van hatályban Magyarországon, ez igen soknak tűnik. Különösen úgy, hogy túlnyomó többségük a költségvetés egy százalékánál kisebb mértékű bevételt generál. Nem is beszélve azokról a közterhekről, amelyekből származó bevételek csupán milliós nagyságrendben mérhetőek. Érdemes lenne tehát a jogalkotóknak elgondolkozniuk azon, hogy melyekre van valóban szükség – közölte lapunkkal a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A második Orbán-kormány egyébként kezdetben még a csaknem 60-féle adó számának csökkentését ígérte, Matolcsy György 2010-ben – a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosaként – 12-16 adónem eltörléséről beszélt. A jelek szerint ez nem sikerült, de a külföldi példák azt mutatják, hogy más országok sem feltétlenül képesek adórendszerüket hatékonyabban működtetni. Az ügyvédi iroda szerint nehéz hiteles forrásokat találni a témában, de ismereteik szerint az Egyesült Államokban 97, Németországban 59 adófajta létezik. Ausztrália a legfrissebb számítások alapján 125 különböző adót alkalmaz. Fehér Tamás, az iroda vezető ügyvédje megjegyezte, ezek a számok is nagynak tűnnek, de figyelembe kell venni az országok méretét és közigazgatási tagoltságát.

Szerinte a közterhek elemzésénél nem utolsó szempont, hogy azok milyen mértékben járulnak hozzá a központi adóbevételekhez. Ebből a szempontból messze a legjelentősebb az általános forgalmi adó (áfa), ez a központi költségvetés adóbevételeinek több mint 25 százalékáért felel. Az áfát jócskán lemaradva követi a személyi jövedelemadó 13,5 százalékos aránnyal, valamint a jövedéki adó 7,8 százalékkal.

– Közismertségéhez viszonyítva sokaknak meglepő lehet, hogy a társasági adó alig több mint három százalékot hozott a konyhára. A pénzügyi tranzakciós illeték a bevételeknek mintegy két százalékáért felel. A 60 közteher közé több olyan is tartozik, amelyek a nemzetgazdaság szempontjából kimutathatatlannak tűnnek. A háztartási alkalmazottak után fizetendő havi ezerforintos adóból a zárszámadási törvény és a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2014-ben 26, 2015-ben pedig 29 millió forint bevétel származott. Ha ezeket a számokat elosztjuk az egy alkalmazottra eső éves 12 ezer forintos öszszeggel, akkor megkapjuk, hogy 2015-ben csupán 2400 ember után fizették meg ezt az költséget. Vagyis nemcsak a bevétel kevés, de valószínűleg az ilyen típusú foglalkoztatás kifehérítésére irányuló célt sem érte el a jogalkotó. Bár az állampolgárok oldalán az adminisztráció egyszerű, feltételezhető, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál jó pár millió forintot felemészt ennek beszedése és dokumentálása – fejtette ki Fehér Tamás.

Szerinte hasonló eredményre juthatnánk a pornográf tartalmakra kivetett kulturális adóval kapcsolatban. Ez 2014-ben 145, 2015-ben pedig 126,5 millió forintot hozott a büdzsének, miközben a külföldről, interneten szolgáltatott tartalom után egyrészt senki sem fizet, másrészt az ilyesmire vágyók legfőbb beszerzési terepe is nyilvánvalóan a világháló.

Az iroda felhívta a figyelmet arra, hogy adónak tekintünk olyan befizetéseket is, amelyeket ugyan nem közvetlenül az államnak fizetünk, mégis olyan kikényszerített sarcról van szó, amely ellenszolgáltatásra nem jogosít. Ennek tipikus példája jelenleg a kötelező kamarai regisztrációs díj, amely nem minősül adónak, ahogy az autópálya-használatért beszedett összeg sem.

– Bár a nemzetközi összehasonlítások hasznosak, minden országnak saját magának kell eldöntenie, hány adóval tudja a hatékony, arányos és igazságos közteherviselés elvét megvalósító rendszert működtetni. Ez a gondolkodás egyszer elvezethet odáig, hogy legalább a magyarországi adófajták felsorolása elférhessen egy söralátéten – összegezte álláspontját a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.