Annál is nagyobb a korrupció, mint gondolták

Akár a 140-320 százalékot is elérheti egyes közbeszerzési eljárások túlárazása.

LD
2016. 04. 10. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóval magasabb lehet harminc százaléknál az uniós pályázatokon történő túlárazás – közölte vasárnap a Napi.hu. A Korrupciókutató Központ Budapest mérte fel, hogy a korrupció ennél sokkal durvább számokat termelhet ki, és 140-320 százalékos eltérés is lehet a piaci áraktól egyes közbeszerzési eljárásokon. A lehetőséget minderre a 2011-es közbeszerzési törvénymódosítás teremtette meg.

A korrupciós kockázatok ott magasabbak, ahol csak egy vagy két szereplő vesz részt a versenyben, jelen van uniós támogatás, és nyilvános ajánlattétel sincs, csupán meghívásos tárgyalás. Az uniós beszerzéseknél sokkal gyakoribbak a túlárazások, mint a nemzetközi közbeszerzéseknél.

A Korrupciókutató Központ a 2009 és 2015 közti közbeszerzéseket vizsgálta, megállapítva: folyamatosan nőtt a túlárazott közbeszerzések aránya, de nagy ugrás a 2011-es törvénymódosítás után jött. Egyébként nincs kutatható, érvényes adatbázis sem a közbeszerzésekről, így először az adatokat kellett összegyűjteni – fejtette ki a Kopint-Tárki Zrt., illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös rendezvényén a Korrupciókutató Központ Budapest igazgatója, Tóth István János.

A tenderfelhívás nélküli pályázatok aránya ma már eléri az 50 százalékot, az egyszereplős közbeszerzések pedig a vizsgált időszakban 30-35 százalék közt helyezkedtek el.

A legnagyobb túlárazások az informatikai beszerzéseknél voltak tapasztalhatóak, az építőiparban viszont nem lehetett látni hasonlóan kiugró árakat. Ennek oka a mérnökárak rendszerében keresendő. Tóth kifejtette, az építőipari közbeszerzéseknél nem a túlárazás miatt, hanem a nyertes kiválasztásában jelent meg a korrupció. A túlárazás ezzel szemben az ingatlan- és üzleti szolgáltatásoknál is erőteljesen jelen van.

Tóth szerint az átláthatóság, a nyílt verseny erőteljesen csökkenti a korrupció kockázatát, ezért a meghívásos, valamint egyszereplős közbeszerzéseket meg kellene szüntetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.