Csaknem százezer magyar munkavállalóról tudnak a britek

Négy év alatt csaknem duplázódott a hivatalosan foglalkoztatottak száma.

Ruzsbaczky Zoltán
2016. 04. 13. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos adatok szerint tavaly már 96 ezer magyar állampolgár élt az Egyesült Királyságban, az unióból csak Lengyelország, Románia, Olaszország, Portugália és Spanyolország előz meg minket ezen a téren. Aggasztó, hogy 2011-ben még csak 50 ezer regisztrált magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott a szigetországban, vagyis számuk majdnem duplájára emelkedett. A lengyelek messze felülmúlnak mindenkit, tavaly 818 ezren tartózkodtak életvitelszerűen a csatornán túl, a román állampolgárok száma pedig nagyot emelkedett, míg 2011-ben még „csak” 87 ezren laktak a ködös Albionban, tavaly ez a szám már 223 ezer volt.

A román állampolgárságú lakosok száma azért növekedhetett meg ugrásszerűen a vizsgált időszakban, mert ők csak 2014 januárjától tudnak korlátozások nélkül munkát vállalni a szigetországban. Ezen az ugráson az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó államok a kutatás szerint már túlestek, és immár kevesebben érkeznek ezekből az országokból, mint amikor először férhettek hozzá korlátozások nélkül a brit munkalehetőségekhez. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy 2011 és 2015 között majdnem duplájára emelkedett a magyar állampolgárságú munkavállalók száma.

Fontos megemlíteni, hogy az életvitelszerűen az Egyesült Királyságban élő, de más uniós országokból származók 40 százalékát tették ki 2011-ben a táblázatunkban is szereplő hat ország állampolgárai, a következő négy évben viszont az uniós bevándorlók 80 százaléka ezekből az államokból érkezett a britekhez.

Az adatokból jól látható, hogy a legtöbben Közép- és Kelet-Európa mellett Dél-Európából érkeztek, Spanyolországban például hosszú évek óta óriási probléma a fiatalok munkanélkülisége, rengetegen keresik a boldogulást külföldön. A Migration Observatory adataiból kitűnik, hogy a hat legfőbb bevándorlóállamból a spanyoloknál a legmagasabb a munkát találni nem képesek száma, mintegy 24 százalék, s ez súlyos gond a portugáloknál és az olaszoknál is. Érdekesség, hogy ebből a szempontból hazánk, Lengyelország és Románia is jobban áll az említett országoknál.

A kutatás igyekezett felmérni a bérkülönbségeket is az Egyesült Királyság, valamint Románia és Lengyelország között oly módon, hogy a kalkuláció során figyelembe vették az adózás, valamint a megélhetési költségek különbségét is. Ennek alapján az elkölthető jövedelmi hányad háztartásonkénti mediánértéke az Egyesült Királyságban 1,8-szer magasabb, mint Lengyelországban, és 4,2-szer nagyobb, mint Romániában.

A kutatási eredmények ugyanakkor rácáfolnak David Cameron kormányára, a brit konzervatívok előszeretettel híresztelik, hogy az uniós munkavállalókat a fejlett brit szociális rendszer vonzza a szigetországba, ezzel szemben a mostani kutatás arra jut, hogy inkább a jobb munkavállalási lehetőségek és magasabb bérek játszanak hangsúlyos szerepet a kiköltözőknél.

A gazdasági indokláson túl az elemzés felsorol még néhány okot, amiért tömegesen vándorolnak uniós munkavállalók az Egyesült Királyságba: ilyen például az angol mint világnyelv szerepe, illetve az, hogy a már így is jelentős számban jelen lévő nemzeti közösségek előmozdíthatják a még otthon maradt honfitársaik kiköltözését azáltal, hogy információkkal vagy munkalehetőséggel segítik őket.

Az Európai Unió 2004-es bővítése óta több mint kétszeresére emelkedett a más uniós tagországokból származók száma az Egyesült Királyságban, ma már több mint hárommillióan vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.