Folytatódik a magyar föld eladása

Főként a nagybirtokosoknak juttatta a földek nagy részét a kormány.

Tóth László Levente
2016. 04. 27. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főként a nagybirtokosoknak juttatta a földek nagy részét a kormány, az agrártámogatások tavalyi eloszlásából is látni lehet, hogy továbbra is a milliárdosoknak ad milliárdokat – hangoztatta Sallai R. Benedek tegnap az állami földeladások elleni tiltakozása után lapunknak nyilatkozva. Az eddig meghirdetett 3-5 hektáros földek esetében – tette hozzá az LMP szakpolitikusa – mindössze 15-20 százaléknyi az a terület, amely végül a kormány által szavakban támogatandónak tartott kisgazdálkodói réteghez kerül.

Sallai R. Benedek szerint az állami földeladásokat nem lenne szabad így folytatni, a földprivatizációt azonnal le kellene állítani. A kormány jobban tenné, ha bevárná a földről szóló népszavazás eredményét, ez lenne az etikus – véli az LMP-s országgyűlési képviselő, aki szerint május közepére összegyűlik 200 ezer aláírás az ügyben.

Lapunk összesítése alapján 9503 új árverési tételt rögzítettek a földprivatizáció harmadik ütemében, közülük 2735 3 hektárnál nagyobb, 6768 pedig 3 hektárnál kisebb terület. Az idén lebonyolított – s már lezárult – második földeladási ütemben egyébként a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 3690 3 hektár feletti és 1762 3 hektár alatti parcellát hirdetett meg. A múlt évi első ütemben pedig összesen 197 ezer hektárt dobott a piacra: ennek körülbelül 60 százaléka talált gazdára mintegy 171 milliárd forint értékben. Hozzá kell tenni, hogy a második ütemben a korábban el nem kelt földeket hirdették meg, illetve új parcellákat is bevontak a „Földet a gazdáknak!” programba. Ennek megfelelően a májusban kezdődő harmadik földprivatizációs ütemben is vannak olyan területek, amelyeket a három legnagyobb agrárérdekcsoporthoz tartozó társaságok bérelnek leginkább hosszú távra – mégis eladásra hirdették azokat. Ezeket a földeket – mivel jellemzően nem egy-két hektárosak – sok esetben a nagyobb gazdálkodók szemelik ki maguknak. Így teremt a kormány a korábbi helyett újabb nagybirtokosi kört.

A lapunk tulajdonosi köréhez köthető hátterű cégek – a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. és a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. – által bérelt földek például továbbra is megtalálhatók az eladásra kínált parcellák között: összesen hozzávetőleg legalább 6000 hektár kerül még kalapács alá tőlük. Az egyik legnagyobb összefüggő eladó terület Rajkán 250,6 hektáros, ezt a Lajta-Hanság Zrt. 2051. szeptember 6-ig bérli. A harmadik fordulóban árvereznek továbbá a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. által bérelt földekből is jelentős területeket, például Fegyverneken. Az sem zavarja a kormányt, hogy az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. 2036. december végéig bérel területeket Mezőhéken, a cég által használt számos terület szintén eladó. Ahogyan a Gödöllői Tangazdaság Zrt., az Enyingi Agrár Zrt., a Szarvasi Agrár Zrt., a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt., vagy éppen az Agroprodukt Zrt. által bérelt földek is. Nem maradt ki a sorból a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoporthoz tartozó Fiorács Kft. sem, igaz, kevesebb mint 100 általa használt hektárt hirdettek megvételre Ácson. Az OTP-vezér két másik cégét mintagazdasággá nyilvánította a kormány. A felszántott és sóval behintett kishantosi biogazdaság szomszédságában lévő Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. által bérelt földekre is lehet majd licitálni – persze csak mértékkel. Az elhíresült Kajászón pedig csaknem 100 hektárt hirdettek meg eladásra, amit Mészáros Beatrix, a felcsúti polgármester rokona bérel, s mint magánszemély, a cégekkel ellentétben akár meg is vásárolhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.