Jócskán elmaradt a vasárnapi forgalom a boltzár előttitől

Az OKSZ főtitkára szerint mindenki ki fog nyitni vasárnap, aki ki akar, de ez most még nem történt meg.

Molnár Dániel
2016. 04. 18. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel ezelőtt Rogán Antal bejelentette, a kormány a 2015. március 15-én életbe léptetett vasárnapi boltzár eltörlését javasolja, mert bár a gazdasági mutatók állítólag jól muzsikáltak az intézkedés egyéves pályafutása alatt, mégsem sikerült meggyőzni az embereket a vasárnapi zárva tartás jótékony hatásairól. A kormány indítványát a parlament már kedden el is fogadta, majd szombaton életbe lépett a kereskedelmi törvény módosítása. A kereskedelmi szereplők pedig ugyancsak villámgyorsan alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, sok bolt már az első vasárnap tágra nyitotta üvegajtóit.

Nem tudni pontosan, hány áruház nyitott ki április 17-én, ugyanis erről nyilvános adatbázis nem létezik – mondta el megkeresésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Hozzátette, 2015. március 15-e, a vasárnapi boltzár életbe lépése előtt sem volt ilyen, de – becslése szerint – akkor a 145 ezer kiskereskedelmi egységnek jóval kevesebb mint fele volt nyitva vasárnap. Vámos körülbelül negyvenezerre becsülte a korábban vasárnap nyitva lévő boltok számát. Elmondta, közel ugyanennyien fognak kinyitni a jövőben is előbb vagy utóbb, ezt megoldják majd még ebben a munkaerő-hiányos helyzetben is, de az első hétvégén – különböző okok miatt – még kevesen éltek a lehetőséggel. A nagy cégek közül többen képesek voltak dolgozóik átcsoportosítására, de sokan már előre közölték – a többi közt a Metro és a Lidl –, hogy csak egy héttel később nyitnak ki vasárnap.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Sáling József érdeklődésünkre azt mondta, a legtöbben csak május 8-án fognak kinyitni, ugyanis sok esetben át kell alakítani a beosztást, új embereket kell felvenni. Emiatt szerinte nem állnak meg azok a híresztelések, hogy tömegesen felmondtak volna az alkalmazottak a szombaton életbe lépett változások miatt, ugyanis még az új beosztások sem készültek el, nincsenek konkrétumok, legfeljebb néhányan hagyták ott munkahelyüket.

A vasárnapi boltzár eltörlése kapcsán Sáling úgy fogalmazott, Európa legliberálisabb kereskedelmi törvénye lépett életbe hazánkban. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem a vasárnapi nyitva tartás megszüntetését akarják elérni, hanem a munka törvénykönyvének módosítását. Elmondta, a korábbi törvény által garantált öt vasárnapi nyitva tartás – az advent négy hétvégéje, valamint egy szabadon választott – esetén az alkalmazottak 100 százalékos bérpótlékot kaptak, a módosítás után viszont csak 50 százalék jár, noha a munkaadók elfogadták volna a pótlék korábbi mértékét.

Szeretnének egyeztetést a nyitva tartás szabályairól is – folytatta –, véleményük szerint ugyanis elég egy műszak az élelmiszer szakmában. Valamint szeretnék, ha a kismamák és a többgyerekes anyák számára nem kötelező érvényű, hanem választható lenne a vasárnapi munkavégzés.

A szakszervezet egyébként vasárnap demonstrációt tartott Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt, ahol egy hétpontos petíciót adtak át, melyen az említetteken túl szerepel a havi két vasárnapi pihenőnap garantálása, a munkaerő létszámának biztosítása, valamint a munkabérre rakódó, ésszerűtlen terhek csökkentése.

„A szabályokat jó lenne egyeztetni, ne legyen vad a verseny, egyébként ezt is támogatja a munkaadók egy része” – emelte ki Sáling, majd hozzátette, ebben a kérdésben azért megoszlik a vélemény, mert a hipermarketláncoknak és bevásárlóközpontoknak az az érdeke, hogy reggeltől estig nyitva legyenek, amíg vásárló van.

Egy áruháznak a nyitva tartása módosítását be kell jelentenie a helyi önkormányzatnál, de ezt akár az időpont előtt egy nappal is megteheti, a dolgozókat viszont hét nappal korábban értesíteni kell erről a munka törvénykönyve alapján, ami viszont négy napon belül még változtatható.

A Tesco önkéntesekkel oldotta meg az április 17-ei nyitva tartást, 200 százalékos bérpótlék fejében. Mivel a vasárnapi munka a heti negyven órán felül történt, ezért az érintett dolgozók a napibéren felül 100 százalékos túlórapénzt kaptak, 50 százalékos vasárnapi pótlékot, valamint további 50 százalékot adott a cég azért, hogy ösztönözzék az alkalmazottakat a vasárnapi munka elvállalására – mondta el Sáling. Az Auchannal kapcsolatban közölte, több áruházuk nem élt a korábbi törvényben foglalt, tetszőleges vasárnapi nyitva tartás lehetőségével, ezt használták ki az április 17-én nyitva lévő áruházak, mert bár a korábbi szabályozás az új rendszer szombati életbe lépésével érvényét vesztette, lehetőséget adott a boltoknak, hogy dolgozóikat a nyitva tartási idő változása, tehát vasárnap előtt hét nappal értesítsék a módosult munkaidőről. Ők a munka törvénykönyve változása előtti bérpótlékot kapták, 100 százalékot – magyarázta a KASZ elnöke.

Kerestük az Auchant az április 17-ei nyitva tartással kapcsolatban. Válaszukban közölték, az óbudai, a fóti, a maglódi, a törökbálinti, valamint az egyik miskolci áruházuk kivételével vasárnap reggel nyolc és este nyolc óra között nyitva tartottak, de április 24-étől mind a 19 hazai áruház nyitva lesz vasárnaponként. Az érintett 14 áruház forgalma és vásárlószáma várakozásuknak megfelelően alakult – írták –, de továbbra is a szombat a legforgalmasabb nap áruházaikban.

Az IKEA hétfőn közleményében azt írta, május 22-étől a hét minden napján nyitva tart, reggel kilenctől este kilenc óráig. Az IKEA PR-vezetőjének állítása szerint azért esett erre az időpontra a választásuk, mert így időben értesíteni tudják a dolgozókat a munka törvénykönyvében meghatározott módon, valamint minden érintett felkészülhet a változásra. Hozzáteszi, a munkatársak pótlékait is visszaállítják.

A CBA részéről ugyanakkor azt közölték, az április 17-ei forgalom a boltzár bevezetése előtti vasárnapokhoz képest jelentősen kisebb volt. Esetükben a hálózat néhány üzlete nyitott csak ki vasárnap, és jövőben is csak azok az egységek lesznek nyitva, ahol az igények azt indokolttá teszik.

Kerestük az ügyben a Tescót, az ALDI-t, a Lidl-t, valamint a Penny Marketet, kérdéseinkre nem kaptunk választ.

A CBRE közleményében azt írta, az elmúlt tizenkét hónapban tapasztalható volt a kiskereskedelem erős bővülése és a budapesti plázák jelentős forgalomnövekedése, ugyanakkor a nagy bevásárlóközpontok pénteken és szombaton saját kapacitásukon túl működtek. Kákosy Zsolt, a CBRE ingatlanvagyon-kezelési üzletágának vezetője szerint a vasárnapi boltzár megszűnése tovább erősíti a kereskedők forgalmának és a látogatók számának növekedését 2016 során. Koroknai Szabolcs bevásárlóközpontokért felelős vezető pedig úgy fogalmazott, „a prosperáló bevásárlóközpontok valószínűleg visszatérnek a korábbi nyitvatartási rendhez, azonban a pénteki és szombati hosszított nyitva tartás várhatóan a jövőben is megmarad, mivel igen népszerűnek bizonyult”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kevésbé látogatott központok esetében viszont a rövidebb vasárnapi nyitva tartás eredményezheti az optimális hatékonyságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.