Eltörlik a vasárnapi zárva tartást

Rogán Antal szerint nem sikerült meggyőzni az embereket a vasárnapi boltzárról.

MNO
2016. 04. 11. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást – ismertette az MTI a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfői bejelentését. „Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek” – jelentette ki Rogán Antal.

A 24.hu azt írja, a kabinet kért egy tanulmányt a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, amelyből kiderült, a vasárnapi boltzár egyéves pályafutása alatt az üzletek többsége növelni tudta a forgalmát. Varga Mihály miniszter közölte, a kereskedelmi szerkezet a kisebb üzletek felé tolódott, lévén, hogy a nagyobb üzletek nem lehetnek nyitva vasárnap.

Rogán Antal elmondta, „nemcsak a gazdasági célkitűzéseket kell értékelni”, mert „hat évvel ezelőtt arra kaptunk mandátumot, hogy az emberekkel együtt kormányozzunk” – írja az MTI. „Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek”, és „az elmúlt egy évben nem sikerült meggyőzni őket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres” – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Külön kiemelte, hogy nem sikerült meggyőzni a nőket, mert közülük sokan hangsúlyozták: a vasárnapi munkavégzés tilalma megnehezíti a családok mindennapi életét.

A miniszter arra is kitért, mérlegelni kellett, érdemes-e népszavazást tartani a kérdésről, milliárdokat elkölteni erre, politikai vitákat vívni róla. „Akkor, amikor egyébként a kormány meggyőződése szerint van egy, az ország szempontjából sokkal fontosabb kérdés az asztalon: a Brüsszel által a napokban is erőltetett kényszerbetelepítés ügye” – mondta. Mindezt mérlegelve a kabinet arra az álláspontra helyezkedett, hogy felelőtlenség lenne népszavazást tartani a témában – közölte.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a népszavazás költsége 4-5 milliárd forint lett volna, amihez a politikai vita és a kampány költségei kapcsolódtak volna, így a jogszabály visszavonása jelentős megtakarítást jelent.

Rogán ismertetése szerint a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan. A miniszter közölte, az Országgyűlés akár már kedden – kivételes sürgősséggel – szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.

Megjegyezte: az ellenzéki pártoknál arra kíváncsi, hogy vajon számukra valóban a szabályozás tartalma, a cél elérése a fontosabb vagy a „politikai balhé”. Ez a következő két nap magatartásából és a szavazatokból egyértelműen kiderül majd – tette hozzá.

Lapunk ugyanakkor egy kereskedelemben dolgozó forrástól úgy értesült, ezen a hétvégén még nem nyithatnak ki a boltok, mert azok nyitva tartásának megváltozását annak időpontja előtt nyolc nappal be kell jelenteni az önkormányzatnak.

A szocialista Nyakó István a hír kapcsán a Hvg.hu-nak elmondta, a netadó után ez a második eset, hogy sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt. Úgy fogalmazott: „a despotikus hatalom nem viseli el, hogy a nép szavazás útján, világosan a despota értésére adja, hogy nem ért egyet”. Hozzátette, a másik két kérdésben – bérplafon- és földügyben – folytatják az aláírásgyűjtést.

A jobbikos Apáti István a lappal azt közölte, nem lepődtek meg a kabinet döntésén, csak annak gyorsaságán. Véleménye szerint a Fidesz a kisebbik rosszat választotta, és inkább a KDNP torkán tolják le a nyitva tartást, mint az emberekén a boltzárat.

Erdősiné pedig nemes egyszerűséggel annyit közölt a Hvg.hu-val a telefonba: „Ne kérdezzen tőlem semmit! Mi a fenének hívott?” Majd lerakta a telefont.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke az Origónak úgy fogalmazott, a történtek megmutatták, hogy a népszavazás az egyedüli eszköz, amivel meg lehet hátráltatni a kormányt. Hozzátette, a boltzár eltörlése bizonyítja, hogy van értelme kiállni magunkért.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a portálnak elmondta, Orbán kisebb pofonra cserélte a népszavazás okozta nagyobb pofont. Közölte, a boltzár visszavonását pártja saját sikernek is tekintheti, mert állítása szerint ők kezdeményeztek elsőként népszavazást a témában.

Győztek az emberek, győzött a demokrácia, a társadalmi akarat és az MSZP, a kormány pedig kapitulált – idézte az MTI Tóbiás József értékelését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról. Az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte, minden mérés azt igazolta, hogy a társadalom többsége elutasítja a vasárnapi boltzárat, de a kormány másfél évig nem tett semmit, majd most három nap alatt, „kapkodva, elvi álláspontját feladva kapitulált”, de nem a társadalmi akarat miatt, hanem kizárólag a hatalma megtartásáért.

Tóbiás úgy vélte: ezért nem állhatnak meg, „itt nem ért véget a történet”, valódi népszavazást akarnak, mert hisznek abban, hogy a társadalmi akarattal együttműködve leváltható a Fidesz, az embereknek pedig joguk van az egészségügyről, az oktatásról, a földekről, a bérplafonról és a számos meghatározó kérdésről véleményt mondani.

Tuzson Bence reggel még arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy vannak olyan intézmények, köztük a múzeumok, amelyeket biztosan nem zárnak be vasárnap. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt azért kérdezték a vasárnapi pihenőnapról, mert Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt nyilatkozta a Kossuth rádióban: a kabinet az elmúlt évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

Február 23-án délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként az exfideszes herceghalmi polgármester felesége, Erdősi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több „kopasz férfi” akadályozta politikusukat.

A Kúria március 3-án megjelent döntésében rögzítette, hogy akadályozták Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát a népszavazási kezdeményezése benyújtásában. Április 6-án az NVI végül Nyakó kérdését hitelesítette Erdősiné beadványával szemben. A szocialista Lukács Zoltán akkor az MNO-nak azt mondta, várhatóan ezen a héten kezdik el gyűjteni az aláírásokat, aminek ugyanakkor már nincs létjogosultsága Rogánék hétfői bejelentése után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.