Mellőzött közbeszerzés

Pénzügyi szolgáltatások esetében a Magyar Posta nem ír ki közbeszerzést.

Wiedemann Tamás
2016. 04. 06. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tulajdonos az állam 75 százalékban a Magyar Posta Zrt.-ben, a cég nem vonatkoztatja magára a köztulajdonú vállalatok esetében irányadó közbeszerzési eljárásokat a pénzügyi, belföldi, csomagszállítási logisztikai szolgáltatásokhoz, illetve címzetlen reklámkiadványok, továbbá előfizetett hírlapok és folyóiratok terjesztéséhez kapcsolódó beszerzések esetében. A Magyar Nemzet erről a posta lapunknak küldött sajtó-helyreigazítási kéréséből értesült. A Közbeszerzési Hatóság honlapján átnéztük az elmúlt évek postával kapcsolatos beszerzéseit, és egy olyan pályázatot sem találtunk, amely az említett szolgáltatásokhoz kapcsolódó áru vagy szolgáltatás beszerzésére hirdetett volna meg közbeszerzést. A posta nem indított ilyen eljárást a bankkártyaterminálok beszerzésére vagy az FHB-bankcsoport pénzügyi szolgáltatásainak közvetítéséhez kapcsolódó szoftverfejlesztésekre sem. Lapunk március végén küldte el ezzel kapcsolatos kérdéseit a postának, amely lapzártáig nem válaszolt. A vállalat alig kommunikál lapunkkal, leginkább helyreigazítási kérelmeket küld.

A postának a hatályos magyar szabályok szerint – mivel állami irányítás alatt áll – minden közbeszerzési értékhatár feletti ajánlatkérése esetében közbeszerzést kellene kiírnia, függetlenül attól, hogy az adott beszerzés nem az egyetemes szolgáltatási tevékenységéhez (lényegében egy kis túlzással már csak a levélkihordás tartozik ide) kapcsolódik. A közbeszerzési törvény szerint ha magáncég végezné az egyetemes postai szolgáltatást, akkor is ilyen eljárásra lenne kötelezett a kizárólagos jog alapján végzett egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó beszerzéseinél.

Elképzelhető, hogy a Magyar Posta az Európai Bizottság véleményére hivatkozva nem ír ki közbeszerzéseket a pénzügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó beszerzéseinél. Az EU hivatalos lapjából kiderült, a posta 2011 júniusában fordult az Európai Bizottsághoz azért, hogy mentesítse a beszerzési eljárások összehangolásáról szóló uniós irányelv alól a pénzügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó ajánlatkérései esetében. (Hasonló kérvényt adott be a posta a csomagküldés témáját érintve 2012 októberében, illetve a reklámkiadványokkal kapcsolatban 2013 novemberében.) Az Európai Bizottság megadta a kért felmentést, bár a brüsszeli határozat csak a már 2011-ben meglévő pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozott. A posta ugyanis két kategóriában fordult a bizottsághoz: a fennálló és a 2012-ben bevezetni kívánt szolgáltatások tárgyában. Ez utóbbi kategóriát a brüsszeli testület nem vette figyelembe, mivel „nincs olyan ténybeli bizonyíték azon hatásokra, amelyeket a tervezett szolgáltatások eredményeznének, ha és amikor bevezetnék azokat”. A bizottság azt is hangsúlyozta, hogy a határozat alapját a 2011 júliusától októberig fennálló jogi és ténybeli helyzet képezi. – A határozat felülvizsgálatát bárki kezdeményezheti, amennyiben a jogi vagy ténybeli helyzetben jelentős változások miatt az uniós irányelv alkalmazhatóságára vonatkozó feltételek többé nem teljesülnek – hangsúlyozta a brüsszeli határozat.

Nagy kérdés, hogy egy közbeszerzési döntőbizottsági eljárás esetében mire megy a Magyar Posta egy 2011. évi piaci viszonyok között hozott bizottsági határozattal. Az biztos, hogy az Erste és az OTP Bank egyes akkori pénzügyi szolgáltatásait azóta a Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó FHB-csoport vette át verseny nélkül a Magyar Postán. Az is tény, hogy a posta nem igazán reagál az országgyűlési képviselők közérdekűadat-igénylésére sem. Tóth Bertalan szocialista képviselő 26 szerződést kért ki a postától, amely megtagadta az információk kiadását. Négy pert indított az ellenzéki képviselő, három ügyben a bíróság első fokon már az adatok nyilvánosságra hozása mellett döntött. Ezt követően fogadta el a parlament a postatörvény módosítását, ami szűkíti a közérdekű adatok megismerésének lehetőségét, és azt visszamenőleg is alkalmazhatja. – Nagy kérdés, hogy mi lesz a folyamatban lévő perekkel – reagált Tóth Bertalan megkeresésünkre, miután az Alkotmánybíróság átengedte a postáról szóló törvénymódosítást. A politikus lapunknak elmondta: azt is furcsának tartja, hogy a nagyrészt köztulajdonban lévő posta a pénzügyi szolgáltatások esetében nem ír ki közbeszerzést.

Eközben ötpárti egyeztetésre hívták a parlamenti pártokat tegnap a postával kapcsolatos törvény módosítása miatt, ami lehetővé tenné, hogy egyes postai szolgáltatásokat a takarékszövetkezetekhez szervezzenek ki. Az egyeztetésen az MSZP nem vett részt, és mindaddig így tesz, amíg a posta az igényelt közérdekű adatokat nem hozza nyilvánosságra. A cég székházában tartott egyeztetésen részt vett ugyanakkor a javaslatot beterjesztő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselője. Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára elmondta: a takarékokkal kapcsolatos együttműködésre azért van szükség, mivel a posta hagyományos szolgáltatásaiból származó bevételei folyamatosan csökkennek, eközben viszont a hatékony gazdálkodás érdekében fejlesztéseket valósít meg a társaság. – A kormány támogatásával újabb racionalizálási program veheti kezdetét a postánál – tette hozzá Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója. Kiemelte: elvárás a postával szemben, hogy hatékonyan gazdálkodjon, és közben mindenhol azonos színvonalú szolgáltatást nyújtson. Emlékeztetett arra, hogy az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója több mint 2700 postahellyel rendelkezik, és a törvénymódosítással olyan együttműködés alakulhat ki, amely nemcsak a postának előnyös, hanem a másik szolgáltatónak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.