Mi a haszna a stratégiai partnerségnek?

A stratégiai partnerek olcsóbb internetet várnak, és kiterjesztenék a taorendszert a köz- és a felsőoktatásra.

Gyöngyösi Balázs
2016. 04. 04. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos nagyvállalattal kötött stratégiai partnerségi megállapodást a magyar kormány jellemzően 2012 és 2014 között. Lapunk annak járt utána, hogy a szerződés aláírása óta az érintett cégek kaptak-e beruházási, termékfejlesztési, bármilyen egyéb támogatást, kedvezményt vagy mentességet. Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, milyen formában nyilvánul meg a kooperáció, van-e látható, kézzelfogható haszna. A megkérdezett vállalkozások többsége a saját tapasztalatain túl beszámolt arról, hogy milyen kormányzati intézkedéseket tartanának indokoltnak, attól viszont a többség elzárkózott, hogy véleményt formáljon a magyarországi gazdaságpolitikáról.

– A Huawei Technologies Hungary Kft. nem kapott támogatást, de nem is kért – közölte a Magyar Nemzettel a társaság kommunikációs igazgatója. Gecse Mariann kifejtette, a gyártásra kaphatna forrást a vállalat, de ezt a tevékenységet partnerekkel végeztetik 2009-től. Mint mondta, az együttműködésnek van kézzelfogható haszna: sokat javult az üzleti környezet, stratégiai partnerként például kiemelt ügyfélként kezelik a Huaweit egyes hatósági eljárásoknál. Ha például kínai kolléga számára kér munkavállalási vízumot a cég, akkor a 90 napos határidő helyett három-négy hét alatt elbírálják a kérelmet, és amennyiben megfelel a jogszabályoknak, akkor ki is állítják a vízumot. Erre a gyártás és a gyors üzletmenet miatt van nagy szükség.

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése előtt is, mint a logisztikában az európai kiszállítások miatt komolyan érintett céget, meghívták a Nemzetgazdasági Minisztériumba az egyeztetésekre. Tudni akarták ugyanis, hogy mely pontok lennének azok, amelyek számottevően hátrányosan befolyásolnák a vállalat gazdasági tevékenységét. A Huawei elmondhatja, hogy figyelembe is vették javaslatait a törvény finomításánál, illetve ezenkívül is folyamatos a konzultáció a legfontosabb kérdésekben a kormány és a vállalat között. A társaság üdvözölné, ha a távközlési szektorban csökkennének az adók és az internetezés költsége. Úgy látják, utóbbira van most komoly esély. A vállalat szerint az is előremutató lenne, ha a társaságiadókedvezmény (tao) rendszerét kiterjesztenék, és így taopénzből lehetne támogatni a felső- és közoktatást is a kultúra, a filmművészet és a látványsportok mellett.

– A stratégiai partnerségi megállapodás tartalmazott egy kitételt: a kutatási-fejlesztési költségeket leírhatjuk az iparági különadóból – tudatta lapunkkal a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR-vezetője. Beke Zsuzsa kiemelte, ez igen jelentős tétel, mintegy három-négymilliárd forintos összeg évente. Mint mondta, közvetve az is az együttműködés hatása lehet, hogy a kormány támogatja a gyógyszergyár fejlesztéseit. Aláhúzta, hogy a 25 milliárd forintos beruházás keretében létrehozott debreceni biotechnológiai üzemet 2012 áprilisában adták át, most pedig 15 milliárd forintból bővítik 2018-ig. Ehhez egyedi kormánydöntéssel ötmilliárdos támogatást kaptak az államtól.

A Tesco sajtóosztálya arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy a megállapodás 2012-es aláírása óta a hipermarket nem kapott beruházási, termékfejlesztési vagy egyéb támogatást, illetve bármilyen kedvezményt vagy mentességet. Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor a stratégiai partnerség lehetőséget teremtett arra, hogy iparági kérdésekben az illetékes minisztériumokkal rendszeres egyeztetéseket folytassanak. Nyomatékosították, hogy az áruházlánc helyénvalónak tart minden olyan intézkedést, amely a gazdaság kifehérítését szolgálja, valamint minden olyan törekvést, amely stabil és kiszámítható gazdasági és szabályozási környeztet biztosít, s mindemellett a vásárlók és a munkatársak érdekeit szolgálja.

– A Magyar Telekom 2014 februárjában kötött a kormánnyal partnerségi együttműködési megállapodást Magyarország digitális fejlesztése érdekében – emlékeztetett a távközlési cég kommunikációs igazgatósága. A szándék az, hogy a vállalat beruházásaival elősegítse a nagy sebességű, szélessávú internet mielőbbi hazai elérhetőségét annak érdekében, hogy 2018-ra minden háztartásba eljusson. Kiemelték, hogy a Telekom kiemelkedően fontosnak tartja a fejlesztéseket és befektetéseket ösztönző, kiszámítható és a versenypiaci szereplőknek egyenlő feltételeket biztosító szabályozási környezet kialakítását, mert ezek elősegíthetik az ország versenyképességének javítását, a beruházásokat és a munkahelyteremtést. Úgy látják, pozitív fejlemény a 2016-os adótörvények részét képező, az Országgyűlés által megszavazott közműadó-kedvezmény; valamint a beruházásokat elősegítő jogszabályi akadálymentesítés például az építésügy területén. Szerintük fontos az is, hogy egészséges párbeszéd legyen a távközlési szektor szereplői és az állam között, itt jó példaként emelték ki az internetkonzultációt.

Bár a kormány a Heineken Hungáriára is hivatkozott már stratégiai partnerként, megkeresésünkre a söripari óriás vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója pontosított: nem kötöttek ilyen szerződést a kabinettel, 2014 februárjában a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal írtak alá együttműködési szándéknyilatkozatot. Pálfalvi Márta ugyanakkor megjegyezte, hogy a Heineken tavaly 1,5 millió eurós beruházást hajtott végre soproni gyárában, ami azt mutatja, hogy a vállalat bizalma Magyarországban és a magyar gazdaságban töretlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.