Nem csitul a háborgás a postai bérek miatt

Bodacz Péter
2016. 04. 09. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a munkavállalói érdekképviseletek véleménye szerint a Magyar Posta Zrt. vezetése megsértette a 2016. évi bérmegállapodást, és a foglalkoztatás feltételeiben, valamint a jövőbeli működés vonatkozásában is vita alakult ki a két fél között, ezért a szakszervezetek nyomásgyakorló eszközökkel kívánnak élni – közölte a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész) és a Kézbesítők Szakszervezete szerkesztőségünkhöz is eljuttatott meghívójában, amelyben az állt, hétfőn a sajtó nyilvánossága elé tárják a vita addigi fejleményeit. Mint arról lapunk korábban hírt adott, a szakszervezetek és a posta vezetése csütörtökön ült tárgyalóasztalhoz, ám a jelek szerint az egyeztetés nem vezetett eredményre.

Az érdekképviselet felháborodását az váltotta ki, hogy nemcsak a csúcsvezetők, hanem azok a középszintű tisztségviselők is fizetésemelést kaptak, akiknek havi juttatása tavaly elérte a félmillió forintot, és a kollektív szerződés alapján nem kaphattak volna pluszpénzt. A megállapodásban foglaltak ellenére ezek a dolgozók 5–90 százalékos béremelésben részesültek. Három vezérigazgató-helyettes járt a legjobban, nekik 1,65–1,7 milliós emeléssel 3,6 millió forintra nőtt a havi bérük, de több középszintű vezető fizetése is százezrekkel emelkedett. Az alacsonyabb bérkategóriákban viszont csak 1–4 százalékos emelést hajtottak végre.

A Pofész weboldalán nyilvánosságra hozott, Takács Pálné humánerőforrás-igazgatónak címzett februári keltezésű levelében szerepeltek alapján a bérfeszültségen kívül egyéb gond is van. Mégpedig az, hogy az egyetemes postai szolgáltatásban kialakult létszámhiány, az ebből adódó munkaszervezési és munkaügyi problémák, valamint a munkavállalói érdeksérelmek miatt is pattanásig feszült a helyzet. – A munkahelyi hangulat kifejezetten rossz, a lojalitás érezhetően csökken, és a lassan kialakuló munkavállalói reményvesztettség radikális lépések irányába mozdítja a postásokat – áll a levélben, amely a kialakult helyzetben a demonstráció és a sztrájk lehetőségéről is említést tesz. A sikertelenül zárult egyeztetéseket illetően megkerestük a postát is, amely későbbre ígért tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.